Undgå de skadelige kræftfremkaldende stoffer: Sådan griller du sundere

Vent med at lægge kødet på grillen, til kullene er klar – de skal have en grå overflade, og flammen skal være ren og klar.

Vent med at lægge kødet på grillen, til kullene er klar – de skal have en grå overflade, og flammen skal være ren og klar.

Grill og sommer hænger uløseligt sammen, og i takt med at vejret bliver varmere, vil duften af grillet kød strømme ud fra de danske haver landet over.

Men kød, der er grillet forkert, kan være en væsentlig kilde til kræftfremkaldende stoffer, de såkaldte stege- og røgmutagener.

De skadelige stoffer kan dog minimeres eller helt undgås, hvis du sørger for at grille korrekt. Det forklarer konsulent Lene Meinert fra Teknologisk Institut.

»Det er fra kullet, de sundhedsskadelige stoffer kan komme – de såkaldte røgmutagener. Derfor skal man sikre sig, at kullet er ordentligt opvarmet, inden kødet kommer på grillen,« siger Lene Meinert.

Du skal derfor helst vente med at komme kødet på grillen, til kullene har fået en grå overflade og har en ren og klar flamme. På den måde undgår man at grille på en ufuldstændig optænding, som danner den skadelige sod.

Røgmutagener kan også opstå, når fedt fra kødet smelter og drypper ned på kullene.

Ved at grille maden på en gasgrill, kan du helt undgå røgmutagener.

Kødet skal vendes jævnligt
Men hvor du ved gasgrill kan undgå røgmutagener, så forholder det sig helt anerledes med de sundhedsskadelige stegemutagener.

De kan nemlig opstå, uanset om du bruger kul- eller gasgrill.

»Stegemutagener opstår, når kødet ved høje temperaturer bliver branket og får den sorte skorpe. Det er i den sorte skorpe, at de skadelige stoffer sidder,« siger Lene Meinert.
For at minimere stegemutagenernes skadelige stoffer er det derfor vigtigt, at du hele tiden holder øje med dit kød.

Et godt råd er at vende kødet jævnligt – gerne hvert andet minut. På den måde er det nemmere at styre.

»Ved at vende kødet jævnligt opnår du to gode formål. Dels at sikre mod skadelige stoffer og dels at få en god spisekvalitet,« siger Lene Meinert.

Mere grill…

Grill året rundt: Derfor skal grillen aldrig gemmes væk

Perfekt stegeskorpe: Sådan får du masser af smæk på grillvarmen med en simpel tilføjelse

De 5 værste fejl ved grillen

Fars klamme grillvaner gør familien syg – 3 tips til bedre grillhygiejne

Sådan griller du sundere
Sørg for, at kullet er ordentligt opvarmet med en grå overflade og en ren og klar flamme.
Bruger du en gasgrill, kan du slippe for røgmutagener, men man kan ikke slippe for stegemutagener.
Jo tættere kødet er placeret på varmekilden, jo større er risikoen for, at der kan dannes mutagener.
Er kødet blevet branket, bør du skære den sorte skorpe fra.
Kød, der er marineret i en marinade, som indeholder antioxidanter, danner ikke de skadelige stegemutagener i samme grad som kød uden marinade.
Stop grilningen, når kødets kernetemperatur er 65 °C.
Kilde: Teknologisk Institut

 

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes