James Prices bedste køkkentips

Gode knive og de helt rigtige grundingredienser er nogle af forudsætningerne for at kunne tilberede god mad, mener James Price.

Gode knive og de helt rigtige grundingredienser er nogle af forudsætningerne for at kunne tilberede god mad, mener James Price.

Rigeligt med smør. De ord vil få de fleste til at tænke på madprogrammet ‘Spise med Price’, hvor James Price tilbereder mad med velsmagen i højsædet og anekdoter, der giver appetit. Og selvfølgelig rigeligt med smør.

Nu er han aktuel med kogebogen ‘Uden smør og fløde’, hvor opskrifterne er langt lettere på kalorier. Her får du hans bedste køkkentips.

Hvad er dit bedste råd i forhold til madlavning?

Stædighed og tålmodighed. Madlavning er ikke kernefysik, men det kræver, at man er oprigtig interesseret. Det gælder jo de fleste ting her i livet. Alle kan lære at lave mad, hvis de virkelig gerne vil. Man kan måske ikke blive trestjernet Michelin-kok, men man kan blive rigtig god. Men det kræver vilje, stædighed og tålmodighed.

Sådan laver du nemt iskaffe til hele ugen på få minutter

Hvilke tricks kan man bruge for at gøre maden mindre fed?

Jeg tror ikke, der er nogen deciderede ‘tricks’ til at gøre maden mindre fed ud over at være opmærksom på de kalorierige ingredienser, stege i så lidt fedtstof som muligt, jævne sine saucer med lidt maizena i stedet for fløde og så videre. Det handler om at tænke sig om og ikke bare gøre, som man plejer.

Find de bedste køkkenredskaber på Testuniverset.dk

Hvilke gamle husråd bruger du?

Almindelig sund fornuft og den erfaring, man har fået samlet sig gennem mange år i køkkenet. Og så er det vigtigt at have noget godt grej – gode, skarpe knive, ordentlige pander og gryder og solide skærebrætter. Det er besværligt at lave god mad med dårligt værktøj.

Natron er køkkenets vidundermiddel: Her er 10 ting, du kan bruge det til

Hvor vigtig er kokkekniven?

Det kan betale sig at købe kvalitet, når det gælder knive. En god kokkekniv, en mindre kniv, en udbener og en grøntsagskniv – så er man godt kørende. Og få dine knive slebet af en fagmand et par gange om året. Sløve knive er håbløse at arbejde med og i virkeligheden meget farligere end de skarpe.

Hvad kan gøre madlavningen nemmere?

Det vigtigste råd til nemmere madlavning er planlægning og forberedelse. Hvis der kommer gæster til middag, så lav en nøjagtig liste over, hvad der skal gøres hvornår, og forbered alle retter så lang tid i forvejen, det kan lade sig gøre, så man kan lave det sidste uden at blive stresset. Hvis du laver en simreret, så lav altid dobbelt eller tredobbelt portion, og frys ned. Hjemmelavet frostmad smager meget bedre end supermarkedernes halv- og helfabrikata. Gennemgå dit køleskab, inden du tager ud og køber ind. Dels kan du blive inspireret til at få brugt noget af det, der for eksempel ligger i grøntsagsskuffen, og dels undgår du at købe noget, du allerede har i forvejen.

Slut med kartoffelskrællere: Lær at ordne kartofler på få sekunder

Hvilke ingredienser skal man altid at have i køkkenet?

Godt flagesalt, peberkværn med hel peber, god olivenolie, sherryvinaigre, dijonsennep.

Hvilken køkkenmaskine får man mest ud af at investere i og hvorfor?

Det er svært at klare sig uden en god blender. Personligt har jeg investeret i en fremragende af slagsen, nemlig en Thermomix, som ud over at være en usædvanlig kraftig blender også kan varme indholdet op. Derudover ville jeg meget nødig undvære en røremaskine.

Så let gør du ægget lækkert til frokosten

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.