For meget vand forgifter dig – så syg kan du blive

Mange, især kvinder, indtager alt for meget vand. Det er blevet et modefænomen, og mange tror, at det er sundt.

Mange, især kvinder, indtager alt for meget vand. Det er blevet et modefænomen, og mange tror, at det er sundt.

Kender du det? Du har altid en vandflaske i tasken, så du kan tage en tår, lige meget hvor du er og på alle tider af døgnet.

Overdrevet indtag af vand er blevet et modefænomen hos især unge kvinder, der er meget fokuserede på sundhed og træning.

»Mange lytter til rådene i damebladene og tror, at de ved at drikke en masse vand bliver både smukkere, slankere og renser giftstofferne ud af kroppen,« siger ernæringsekspert Per Brændgaard.

Men det gælder med vand som med alt andet, du indtager.

»Det er vigtigt at drikke vand. Men alt er giftigt, det er bare et spørgsmål om dosis, og det gælder også vand.«

Her er mobilspillet, der fjerner trangen til kage, søvn, sodavand og cigaretter

Halvanden liter er nok
Fødevarestyrelsen anbefaler, at du ikke drikker mere end halvanden liter væske i døgnet, medmindre det er meget varmt, eller du motionerer. For læger ser eksempler på, at nogle drikker så meget, at de bliver direkte forgiftede.

»Et stort væskeindtag på meget kort tid, hvor der ikke spises nok salt, forstyrrer kroppens saltbalance. Cellerne svulmer op, vandet trænger ind i hjernen, og du bliver omtåget og bevidstløs,« forklarer overlæge på Aarhus Universitet Carl-Johan Bødker Jakobsen.

Undgå bakterievand i maden

Indimellem bliver folk indlagt med vandforgiftning på hospitalerne. Noget, der kan være dødeligt, men det er heldigvis kun i ekstreme og sjældne tilfælde. En større gruppe drikker dog for meget over lang tid og går derfor uden at vide det rundt med en konstant lille vandforgiftning. Det stresser kroppen og belaster blæren.

»Nogle kommer til lægen med vandladningsforstyrrelser, fordi de har fået en tvangstanke om at drikke for meget og pludselig skal op og tisse fire gange om natten,« siger praktiserende læge og næstformand i Lægeforeningen Michael Dupont og fortæller, at lægen typisk udarbejder et skema for at overvåge, hvor meget patienten tisser, og at det nogle gange viser sig, at patienten drikker fire-fem liter i døgnet.

Kostekspert: Sådan får du en sundere og billigere livsstil

Så syg kan du blive
For meget vand kan både give søvnbesvær, træthed og stress og skyller vigtige mineraler som salt ud af kroppen og forstyrrer kroppens saltbalance. Og når blæren er på konstant overarbejde, forstyrrer det også lukkemusklen. Noget, der kan give ufrivillig vandladning. Over tid kan blæren få svært ved at tømme sig helt, hvilket kan føre til nyreproblemer. Fænomenet kan være psykisk og kaldes polydipsi.

»Man kan dårligt gå ud på gaden uden at have en flaske vand med sig. Der er opstået en trend med de her vandflasker. Men det vigtigste er faktisk, at man lytter til kroppens signaler og kun drikker vand, når man er tørstig,« siger Michael Dupont.

Lightsodavand mistænkes for at give smerter i én bestemt kropsdel

Der er naturligvis undtagelser. Især ældre mennesker kan have nedsat tørst og skal derfor holde godt øje med at få drukket nok. Men det er en udbredt misforståelse, at man skal gå og drikke forebyggende, forklarer Per Brændgaard.

»Vent med at drikke, til kroppen faktisk fortæller dig, at den har brug for vand, via tørst. Noget af det, du går glip af ved at drikke på forskud, er nydelsen ved at drikke, når du er tørstig – der er intet som et stort glas koldt vand på en varm sommerdag,« siger han.

Polydipsi
Lidelsen polydipsi er den medicinske betegnelse for overdreven tørst. Den forekommer normalt på grund af fysiske lidelser, som eksempelvis diabetes og forandringer i væskebalancen, eller som en bivirkning ved vanddrivende medicin.
Men polydipsi kan også være en psykisk lidelse, hvor du har som tvangstanke, at du hele tiden skal drikke vand.

Artiklen blev bragt første gang 28. august 2015.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.