Sådan vælger du de sunde fedtstoffer

Olivenolie indeholder enkeltumættede fedtstoffer, som er vigtige for kroppens sundhed.

Olivenolie indeholder enkeltumættede fedtstoffer, som er vigtige for kroppens sundhed.

Ordet fedt klinger sjældent særlig godt i danskernes ører. Der er dog ingen grund til at blive fedtforskrækket, for kroppen har faktisk brug for fedtstoffer til at holde sig sund.

Det er dog ikke alt fedt, som er sundt, og derfor handler det om at vælge de rigtige og sunde fedtstoffer.

Overordnet skelnes der mellem det mættede fedt og det umættede fedt, og man skal spise mindst af det mættede og mest af det umættede.

Fisk er godt for hørelsen

Et moderat indtag af fedt har nemlig en gavnlig virkning på hjertesundheden, hvis man vælger det sunde umættede fedt.

»Vi skal spare på mættet fedt, men vi skal heller ikke blive fedtforskrækket. For kroppen har brug for fedt til forskellige funktioner, blandt andet til opbygningen af kroppens væv og som hjælp til optagelsen af nogle af de vitaminer, vi har brug for. Vi skal til gengæld være mere kvalitetsbevidste, når vi vælger fedtstoffer,« siger klinisk diætist i Hjerteforeningen Inger Nielsen Larsen.

Kostundersøgelser viser desværre, at danskerne får for meget af det usunde mættede fedt, som kan være skadeligt for sundheden.

»Vælger man de sunde umættede fedtstoffer til og skærer ned på de usunde mættede fedtstoffer, er det med til at nedsætte kolesteroltallet og modvirke åreforkalkning og dermed også blodpropper,« siger Inger Nielsen Larsen.

Smør kan gøre dig vred og fjendtlig

Gode kilder til umættet fedt
Umættet fedt kan inddeles i enkeltumættede og flerumættede fedtstoffer, og det anbefales af Hjerteforeningen, at man går efter enkeltumættede fedtstoffer.

»Man ved gennem studier, at enkeltumættede fedtstoffer, som blandt andet findes i olivenolie og rapsolie, er meget vigtige for kroppens sundhed, siger Inger Nielsen Larsen.

Hun anbefaler derfor, at man bruger olivenolie eller rapsolie til at bage, stege, marinere og lave dressinger.

»Samtidig anbefaler vi, at man spiser mandler og nødder, der både indeholder de flerumættede fedtstoffer og de enkeltumættede fedtstoffer. Fisk er det også rigtig vigtigt at spise, fordi man får omega 3-fedtsyrer, som stabiliserer hjerterytmen og modvirker åreforkalkning,« siger Inger Nielsen Larsen.

Ifølge Hjerteforeningen bør man få 350 gram fisk om ugen, hvoraf de 200 gram gerne skal være fed fisk.

Disse 10 madvarer kan nedsætte din stress

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.