Derfor bliver du afhængig af sukker

De fleste kender godt følelsen af, at et enkelt stykke chokolade ikke er nok. Når chokoladebaren først er åben, bliver den hurtigt spist op.

Sukker virker nemlig på mange måder ligesom narkotika på vores krop, forklarer Anne Seidelin, der er sygeplejerske, blogger og kostvejleder med egen klinik.

– Vores viljestyrke, der sidder i hjernen, er på størrelse med en ært, og resten af hjernen er rene impulser. I hjernen har vi såkaldte sukkerreceptorer, og når vi spiser noget sukker, går der hurtigt signaler op i hjernen, der stimulerer receptorerne. Og det får dem til at sprede de her velværehormoner ud i kroppen – ligesom når en ryger får en cigaret. Men når de først er vækket, vil de have mere, forklarer Anne Seidelin.

Kanel – derfor skal du spise det (året rundt)

Ærten giver op
Når sukkerreceptorerne er vågnet, bliver det også langt lettere at overtale sig selv til at spise mere chokolade og andre usunde sager.

– Så overbeviser vi os selv om, at vi fortjener det, fordi vi spiste sundt i går, har dyrket ekstra hård motion, havde et skænderi med kæresten osv. Denne sniksnak i hjernen gør, at ærten simpelthen giver op, siger Anne Seidelin.

Og det kan så være begyndelsen på en ond spiral, for en usund morgenmad giver som regel lyst til mere usund mad resten af dagen.

Få forskellige eksperters bud på, hvordan sukkertrangen kan overvindes på Q.dk

Det handler om at spise stabilt
Her peger Anne Seidelin på, at det virkelig er vigtigt at spise, så blodsukkeret holder sig stabilt.

– Det handler om at komme godt fra start om morgenen, så sukkerreceptorerne ikke vækkes. Det kan f.eks. være et morgenmåltid bestående af skyr, der er meget proteinrigt, med mandler eller andre nødder, lyder rådet fra kostvejlederen, der her giver opskriften på den perfekte morgenmad.

Resten af dagen kan måltiderne bestå af mad med protein, fedt og grove kulhydrater. Altså kød, grove grøntsager, æg, mayonnaise, avocado og så videre.

Din guide til 7 sukkererstatninger  

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes