Slip for din trang til sødt, salt og fedt

Vi har en naturlig trang til at få tilfredsstillet vores smagsløg med den mad, vi spiser. Det er let at vælge et forarbejdet alternativ, fordi producenterne ved præcis, hvordan de skal tækkes vores smagsløg. Men den forarbejde mad er sjældent specielt sund.

Til gengæld er den vanedannende, så det kræver lidt arbejde og tilvænning at slippe af med de usunde vaner. Det forklarer læge Mark Hyman, der også er forfatter og grundlægger af The UltraWellness Center til Huffingtonpost.com.

Vi spiser alt for meget sukker, viser undersøgelse. Se, hvor meget du maks. bør spise, på Soendag.dk

Nøglen er først og fremmest at lave din mad og dine snacks selv og at vide, hvilke fødevarer du skal bruge for at tilfredsstille din smagssans. Derudover bør du tjekke op på dit helbred for at finde ud af, om det kan være det, der er årsagen til dine cravings, siger Mark Hyman.

Her er lægens syv bedste råd til at slippe af med din usunde trang:

  1. Hvis rå eller kogte grøntsager ikke indfrier dine smagsløgs behov, så prøv at ovnstege eller sautere dem i stedet. Lægen forklarer, at det bringer en sødme frem, som betegnes Maillard reaktionen. Det er det samme, der sker, når kød bliver brunt under stegning. Det bringer en sødme frem pga. den kemiske reaktion undervejs. Det er ikke så sundt, som de rå eller kogte grøntsager, men hvis det er et alternativ til chips, chokolade eller lignende, så er det bestemt at foretrække i ny og næ.

Det gør sukkeret ved din forkølelse. Se, hvordan det påvirker os, på Femina.dk

  1. Urter kan give den ekstra smagsoplevelse i din mad, som du har brug for, hvis du skal føle dig rigtigt mættet – også smagsmæssigt. Du kan sagtens bruge de tørrede under tilberedningen, men top op med friske urter, når du serverer. Det vil give endnu mere smag til din mad.
  2. Er det den fede smag og følelse, du savner i din mad, så brug nogle af de sunde fedtstoffer, som du fx finder i avocado, kokos og tahin (pasta af malede sesamfrø).
  3. Blandt de fem smage surt, sødt, salt, bittert og umami er den sidste den mest finurlige, men bestemt meget vigtig. Nogle betegner den som ’kød-smagen’, og den er helt essentiel for producenterne af fastfood, der fremstiller den kemisk, fordi den giver deres produkter en særlig delikat smag. Ud over i kød så finder du umami-smagen i fx tamari, umeboshi blommer, balsamicoeddike, tomatpuré, tørrede svampe og tang.
  4. Krydderier som fx kanel, allehånde, muskatnød, ingefær, vanilje og cayennepeber er enorme smagsgivere og kan tilsættes meget mere mad, end du lige regner med. Disse krydderier kilder dine smagsløg og er med til, at du koncentrerer dig mere om at smage på maden i stedet for bare at vælte indenbords. Tænk dem også ind i dine mellemmåltider, så du sørger for, at disse er smagsintense, og dermed mætter bedre. De søde af dem vil lige så tage din trang til sukker.

Se, hvordan salt påvirker dine organer, på Søndag.dk

  1. Får du de forskellige mineraler og vitaminer, du har behov for i din kost? Hvis du mangler visse stoffer, så kan det have indflydelse på din smags- og lugtesans. Især zinkmangel kan være skyld i, at du ikke smager maden så godt. Du finder zink og andre vigtige mineraler i østers, pekannødder, solsikkefrø og linser.
  2. Tager du medicin, så er der en risiko for, at det forringer din evne til at lugte og smage. Måske har du endda en irriterende metallisk smag i munden. Tal med din læge om eventuelt at skifte eller nedsætte din daglige dosis, hvis det er muligt.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes
1