Har du styr på holdbarhed? Sådan tjekker du, om din mad stadig kan spises

Det kan være svært at hitte ud af de mange forskellige mærkninger der er for, hvor længe mad kan holde sig.

Det er det dog ikke længere, for her får du en guide til, hvordan du kan se, om din mad stadig er til at spise.

Læs også på MY DAILY SPACE: 8 madvarer der er sunde at spise her dag

Sådan læser du datomærkningen

”BEDST FØR/MINDST HOLBAR TIL” er en retningslinje for, hvornår maden har det bedst. Herefter kan madvaren stadig bruges, hvis den lugter og smager fint, men kvaliteten vil forringes over tid.

”SIDSTE ANVENDELSESDATO” betyder, at madvaren ikke kan anvendes efter denne dato. Den kan indeholde sundhedsskadelige bakterier, du ikke kan se eller lugte.

Læs også på MY DAILY SPACE: Sådan mindsker du dit madspild

Retningslinjer for madvarers holdbarhed

MADRESTER: Kan holde sig i en til tre dage, hvis det er kommet hurtigt på køl. For eksempel kan stegt og kogt kød eller sammenkogte retter holde sig to til tre dage. Tilberedt fisk og tilberedte æggeretter kan holde sig i en til to dage.

BRØD: Kan holde sig, indtil der kommer mug på. Er der mug på en skive eller del af brødet, skal hele brødet ud.

Læs også på MY DAILY SPACE: Supermarkedet er indrettet til at lokke dig – sådan undgår du at falde i

ÆG: Kan som oftest holde sig længere end datomærkningen. Slå ægget ud. Hvis ægget lugter grimt er det for gammelt.

GRØNTSAGER: Bløde pletter eller brune pletter på grøntsager kan skæres væk. Skyl grøntsagen, når du har skåret den brune/bløde del væk. Er der mug på, skal hele grøntsagen/pakken smides ud.

FRUGT: Bløde eller brune pletter på frugt kan skæres væk. Skyl frugten, når du har skåret den brune/ bløde del væk. Er der mug på, skal hele frugten/pakken smides ud. Æbler med råd skal dog altid kasseres.

MÆLKEPRODUKTER: Mælk og mælkeprodukter kan som oftest holde sig længere end datomærkningen. Mælkeprodukter lugter og smager surt, når de bliver for gamle. Du bliver ikke syg af at have smagt på sur mælk eller yoghurt. Husk at uhomogeniseret økologisk mælk skiller helt naturligt.

PÅLÆG: Pålæg og røget fisk skal opbevares lufttæt efter åbning. Når du åbner pakken afkortes holdbarheden. For eksempel kødpålæg to til fire dage afhængig af varens art (spegepølse og lignende har længere holdbarhed). Røget laks og helle fisk kan holde sig to til tre dage og gravad laks i en-to dage.

På grund af risiko for vækst af listeria bør kød- og fiskepålæg kun anvendes frem til datomærkning.

Kilde: Fødevarestyrelsen

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes