Kend vitaminerne og deres egenskaber

Fede fisk som laks, makrel og sild er kilde til D-vitamin, som vi også får fra solen.

Fede fisk som laks, makrel og sild er kilde til D-vitamin, som vi også får fra solen.

A,C, D, E, K samt otte B-vitaminer. Så mange vitaminer findes der, og de i alt 13 vitaminer er alle vigtige komponenter i kroppens enzymsystem.

Vitaminer er kemiske forbindelser, som vores krop ikke selv er i stand til at danne. Derfor skal man have tilført vitaminer gennem kos­ten, og heldigvis findes rigtig mange af vitaminerne i flere forskellige fødevarer.

Ifølge Lene Toft Johansen, mad- og måltidskonsulent i Kost & Ernæringsforbundet, får vi i Danmark overordnet set de vitaminer, vi har brug for, gennem kosten.

Men D-vitamin er et af de vitaminer, vi skal være særlig opmærksomme på. D-vitamin får vi nemlig ikke kun fra kosten, men også fra solen.

6 tegn på, at du mangler vitaminer

Ikke alle får nok D-vitamin
I vinterhalvåret får vi primært D-vitamin fra kosten og knap så meget fra solen, og her kan det for nogle være svært at få D-vitamin nok. Der kan derfor være brug for D-vitamin som tilskud.

»Nogle grupper får ikke så meget soleksponering, og for dem er det gennem hele året svært at få tilstrækkelig med D-vitamin gennem kosten. Det gælder for gravide, folk, som går tildækket, og alle ældre over 70 år. De grupper anbefales et dagligt tilskud af D-vitamin,« siger Lene Toft Johansen.

D-vitamin får man primært fra de fede fisk som laks, sild og makrel. Hvis man ikke spiser fisk og er bekymret for, at man ikke får D-vitamin nok, kan en vitaminpille med en D-vitamindosis på 5-10 mikrogram også gøre det.

»Spiser man multivitaminpiller i vinterhalvåret, er der den mængde D-vitamin i, som man har brug for,« siger mad- og måltidskonsulenten.

Her er fem myter om vitaminer

Fedt- og vandopløselige
Der findes overordnet set to forskellige typer af vitaminer: de fedtopløselige og de vandopløselige.

Vitaminerne A, D, E og K er fedtopløselige, hvilket betyder, at vi skal have fedt i kosten for at kunne optage og anvende vitaminerne i kroppen. De vandopløselige vitaminer er C-vitamin og B-vitaminerne.

»De er begge lige vigtige for kroppen, men hvor de vandopløselige bliver skyllet ud af kroppen, hvis man får mere, end kroppen har brug for, kan de fedtopløselige ophobe sig og få en negativ indflydelse,« siger Lene Toft Johansen.

Hun understreger dog, at man ikke kan spise sig til for mange af de fedtopløselige vitaminer gennem en normal og varieret kost. Men man skal overveje, om man bør tage kosttilskud med store doser fedtopløselige vitaminer, da de kan ende med at gøre mere skade end gavn.

Sådan vælger du de sunde fedtstoffer

her kommer vitaminerne fra
  • A-vitamin kommer primært fra kød, grøntsager og frugt.
  • De otte B-vitaminer er thiamin, riboflavin, B6, B12, niacin, folat, pantothensyre og biotin. Vitaminet B12 findes kun i animalske produkter, og man kan derfor ikke få B12 naturligt, hvis man er veganer. Her vil det være nødvendigt at tage det i form af tilskud.
  • C-vitamin findes i langt de fleste fødevarer, herunder mælkeprodukter, frugt og grønt, citrusfrugter, bær og kartofler.
  • D-vitamin får vi blandt andet fra fede fisk som laks, sild og makrel. Er man ikke glad for fisk, kan en vitaminpille også gøre det.
  • E-vitamin får vi fra nødder, kød, spinat og kål.
  • K-vitamin kommer fra kål, broccoli og rosenskål samt fra animalske produkter/mælkeprodukter.

Kilde: Lene Toft Johansen, mad- og måltidskonsulent i Kost & Ernæringsforbundet

Artiklen blev bragt første gang d. 13/1 2017.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.