4 nemme tricks, der afslører, om dine æg er for gamle eller stadig gode

Er du i tvivl om, hvorvidt dine æg er blevet for gamle? Så læs med her.

Er du i tvivl om, hvorvidt dine æg er blevet for gamle? Så læs med her.

Vi har tidligere skrevet om på Søndagsavisen, hvorfor du bør spise æg til morgenmad. Men hvad gør man, hvis man er i tvivl om æggenes friskhed?

Her er fem nemme tricks, der kan hjælpe dig med at afgøre, om æggene skal på panden eller i skraldespanden.

Så let gør du ægget ekstra lækkert til frokosten

1. Ryst ægget
Denne metode er klart den nemmeste. Ryst ægget, mens du holder det op til øret. Hører du ingenting, så er ægget frisk.

Er der derimod en pjaskelyd, så er dit æg for gammelt til at spise.

Lyden skyldes, at ældre æg har absorberet luft over tid, hvilket giver plads til at æggehviden kan bevæge sig under skallen.


Inspiration til aftensmad i hverdagen? Prøv en måltidskasse – det er nemt, hurtigt og billigt! Få rabat med Søndagsavisen.dk – klik her*


2. Kig på ægget
Slå et af æggene ud på en tallerken og studer det nøje med øjnene.

Er ægget frisk, vil du kunne se, at det har en meget kompakt æggehvide. Er det ikke så frisk længere, så vil hviden løbe længere ud.

Hvis blommen er en smule hævet og spændstig, så er ægget frisk. Hvis blommen er flad og let går i stykker, så er ægget ved at være gammelt.

Har du undret dig over, hvad den hvide “snor” i ægget er? Få svaret her

3. Lugt til ægget
Nu hvor du har slået ægget ud, så stik også lige næsen helt ned.

Der er ikke noget at tage fejl af, hvis ægget er for gammelt. Det vil lugte af gamle, rådne æg.

4. Flyder det?
Hvis du ikke har lyst til at slå et potentielt dårlig æg ud i dit køkken, så brug den klassiske metode.

Fyld et glas eller en skål med koldt vand. Tag det tvivlsomme æg og læg det forsigtigt i vandet. Alt efter, hvordan ægget reagerer, kan du se, om ægget er til panden eller spanden:

Synker det og lægger sig på siden på bunden, så er det frisk.

Synker det til bunds, men tilter opad, så er det ikke frisk, men stadig ok at bruge.

Flyder det? Så er det blevet tid til at smide det ud, det er blevet for gammelt.

Køleskabet eller køkkenbordet? Her skal du opbevare dine æg

Bonus: Man skal dog lige være opmærksomme på, at ældre – men stadig gode æg – ikke bør bruges til pocherede æg. Her skal æggene helst være helt friske.

Kilder: Mental Floss, Metro


Lav omeletter – aldrig har det været nemmere 

Efter godt fem minutter har du bagt to luftige, lækre omeletter helt uden klatteri, rod og andet, som tidligere hørte madlavningen til – køb produktet her*

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.