Disse grøntsager gjorde syge raske

»De grøntsager, vi spiser i dag, er helt klart ikke lige så sunde som for 100 eller 200 år siden.«

Så kontant lyder udmeldingen fra Per Bendix Jeppesen, der er lektor og ph.d. ved Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitetshospital.

Han står bag et større forsøg, hvor overvægtige sukkersygepatienter blev inddelt i tre grupper.

Disse grøntsager skal du ikke spise rå

For eksempel en, der dagligt spiste 500 gram af de kål- og rodfrugttyper, man kan købe i supermarkederne i dag. Og en, der hver dag spiste 500 gram af de mere bitre og stærke – og ofte gamle – sorter af kål og rodfrugter, der slet ikke gror mere, men blev dyrket til forsøget.

»Vi ville undersøge, om de gamle grøntsagssorter var sundere end de moderne. De har en mere skarp og bitter smag og er ikke så søde,« fortæller Per Bendix Jeppesen.

Vores mad bliver sødere og blødere – se, hvor skidt det er for sundheden

Tabte stor mængde fedt
Resultaterne forbløffede forskerne.

»De patienter, der spiste de gammeldags grøntsager med flere bitterstoffer, havde en klar sundhedsfordel. Efter tre måneder var deres blodsukker blevet markant bedre, deres kolesteroltal var forbedret, og de havde tabt meget fedt. Patienter, der spiste 500 gram af de nyere typer kål og rodfrugt, havde også opnået en forbedring, men ikke så meget som gruppen med de gamle typer grøntsager,« fortæller Per Bendix Jeppesen.

Faktisk var resultaterne efter tre måneder med et halvt kilo gammeldags kål og rodfrugt om dagen så markante, at flere af patienterne kunne smide deres medicin efter forsøget, hvis de fortsatte deres diæt.

Vilde med de bitre grøntsager
Inden forsøget var Per Bendix Jeppesen nervøs for, hvordan de ret bitre og stærkt smagende grøntsager ville blive modtaget hos forsøgspersonerne.

»Nogle af de gamle gulerødder nærmer sig radiser i smagen. Men folk blev vilde med dem og talte bekymret om, når forsøget sluttede – for så ville de ikke kunne få de gammeldags, bitre grøntsager længere,« fortæller Per Bendix Jeppesen.

Forskerne måtte nemlig hente frøene i en genbank og selv dyrke grøntsagerne til forsøget – for de produceres slet ikke mere.

Søde tomater og vindruer med smag af candyfloss

Hjælp mod livsstilssygdomme
»Med tiden er vi begyndt at spise grøntsager, der er mildere og smager mere sødt, og så er vi stoppet med at dyrke de gamle, bitre. Det er jo ærgerligt, at man ikke kan købe dem i supermarkedet, når de er sundere.

Grøntsager er selvfølgelig stadig sunde i dag, men de har ikke samme sundhedsfremmende egenskaber som i gamle dage. Det samme er sket med vores kornprodukter, der tidligere havde større proteinindhold og også flere af de sundhedsfremmende forbindelser, der findes i grøntsager,« siger han og tilføjer:

»Det kan ikke udelukkes, at de ændringer er skyld i, at vi har så mange patienter med sukkersyge og andre livsstilssygdomme i dag. Hvis gammeldags grøntsager virker bedre end medicin for diabetespatienter, kan man kun drømme om den forebyggende effekt, de kunne have.«

Artiklen blev bragt første gang d. 22/2 2018.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.