Dét gør rygning ved dit udseende

Flere og flere kvitter smøgerne. Og det er der en masse gode grunde til at gøre.

Det er dyrt at ryge, og du bliver syg og kan ende med at dø af det.

Denne type alkohol feder mindst

Hvis du er ved at tage tilløb til et røgfrit liv, er her et sæt argumenter, der måske kan gøre springet ud i en røgfri tilværelse lidt lettere.

Cigaretterne gør dig nemlig grimmere. Det viser en gennemgang, som Health.com har foretaget af den tilgængelige viden på området.

Sådan påvirkes du af alkohol ved forskellige promiller

Gammel før tid
Du kommer til at se gammel ud. Den nedsatte blodforsyning til huden får rygere til at se i gennemsnit 1,4 år ældre ud end ikkerygere.

Grå og rynket
Din hud får et gråligt skær, den bliver tør, og du får rynker. Det skyldes blandt andet, at cigaretterne indeholder carbonmonoxid (kulilte), der nedsætter blodets evne til at transportere ilt. Rygningen gør samtidig kål på en masse C-vitaminer, der er afgørende for en sund hud.

Studie afslører: Skal man lære sit barn at drikke alkolhol?

Risiko for hudlidelser
Rygning øger risikoen for psoriasis. Undersøgelser har vist, at risikoen for at få psoriasis stiger med op til 20 procent, hvis man ryger 20 smøger om dagen i op til 10 år.

Nikotin-trætte øjne
Du får poser under øjnene, som kommer fra dårlig søvn. Det kan skyldes, at kroppen reagerer med uro, når nikotinniveauerne falder om natten. Fire gange så mange rygere som ikkerygere føler sig ikke udhvilede efter nattesøvnen.

DSB ophæver udendørs rygeforbud på disse stationer

Tynd i toppen
Heller ikke din hårpragt går fri. Kemikalierne i cigaretterne gør håret tyndt. Håret får en tendens til at blive gråt tidligere end hos ikkerygere. Hvis du altså har noget hår. Mandlige rygere har nemlig dobbelt så stor risiko for at miste håret som ikkerygere.

Sværere ved at hele sår
Undersøgelser har vist, at rygning har en negativ effekt på sårheling. Med andre ord: Hvis du lægger dig under kniven for at få udbedret de skader, rygningen har forårsaget på dit udseende, tager det længere tid for sårene at hele.

Det gule smil
Rygere kan godt vinke farvel til et hvidt Hollywood-smil. Nikotinen gulpletter tænderne.

Kunstige tænder
Det kan også ende med, at de gule tænder bliver løse. Rygere har seks gange større risiko for at få forskellige sygdomme i munden – inklusive i gummerne, hvilket kan føre til løse tænder.

Frygtelige fingre
Klassikeren med nikotin­gule fingre og negle slipper du heller ikke for. Internettet bugner med gode ideer til, hvordan man kan fjerne pletterne. Prøv for eksempel med citronsaft, blegemiddel og stålbørster!

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.