Se listen: De her sanser påvirker madens smag

Søndagsavisen.dk tjener muligvis penge på link i artiklen

Smag handler ikke kun om ingredienser – du smager med alle sanser.

Smag handler ikke kun om ingredienser – du smager med alle sanser.

Et velsmagende måltid handler ikke kun om de rigtige krydderier og råvarer, men også om, hvordan det bliver serveret, hvem vi spiser samen med, og hvilke forventinger vi har til maden.

»Selve smagen er kun en del af helhedsoplevelsen af et  måltid,« siger Ole G. Mouritsen, professor og leder af Smag for Livet – et fireårigt formidlingsprojekt med fokus på, hvordan smag påvirker livskvalitet og sundhed.

Se listen: Her er de sundeste ris

Vi spiser med øjnene
»Når vi siger, at vi spiser med øjnene, er der faktisk noget  om det,« siger Ole G. Mouritsen og giver et eksempel med et rødt æble.

»Først ser du på det, og det  skaber en forventning om, at det røde er sødt. Så mærker du på det – er det fast, skaber det en forventning om, at det er sprødt. Og når du tager en bid og får indfriet de forventninger, giver det en positiv oplevelse,« siger han.

Mange tager fejl af kostrådene: Tæller juice, løg og kartofler med i ‘6 om dagen’?

Omvendt kan det skabe en negativ oplevelse, hvis det viser sig, at det faste æble er blødt og melet, når du får det i munden.

»Kemisk set er der ikke forskel på smagen i et æble, der er blødt i konsistensen frem for hårdt, men fordi dine andre sanser som føle- og synssans kommer i spil, påvirker det din smagsoplevelse, « siger Ole G. Mouritsen.

Det er altså muligt at påvirke smagen ved at påvirke andre sanser end smagssansen.

For eksempel spiller omgivelserne også en rolle.

»Rolige og hyggelige omgivelser vil typisk præge maden i positiv retning. Hvorimod  støj og dårlig akustik kanvære med til at give dig en ringere madoplevelse,« siger Ole G. Mouritsen.

Sandt eller falsk? 5 myter om svinekød

Det kan påvirke din madoplevelse
Larm: Smagsoplevelsen kan påvirkes negativt. Sidder du eksempelvis på en restaurant med dårlig akustik, vil du typisk få en ringere oplevelse, end hvis du kan høre, hvad dem, du spiser sammen med, siger.
Bestik: Studier har vist, at tungt  bestik, der ligger behageligt i hånden, giver en bedre smagsoplevelse. Omvendt er plastikbestik med til at forringe smagsoplevelsen.
Farve: Om din tallerken er lys eller mørk, påvirker også smagsoplevelsen. Serverer du en flot brunet bøf på en sort tallerken, vil oplevelsen påvirkes negativtsammenlignet med, hvis du serverer den på en lys tallerken. Omvendt kan det give mening at servere for eksempel vanilleis på en mørk tallerken for at give retten kontrast.
Selskab: Sidder du i gode venners lag, vil du opleve, at maden smager bedre, end hvis du er i en forsamling, hvor du ikke føler dig godt tilpas.
KILDE: OLE G. MOURITSEN, PROFESSOR OG LEDER AF SMAG FOR LIVET

Artiklen blev bragt første gang d. 20/3 2015


Måltidskasser – inspiration til hverdagens madlavning

Prøv en måltidskasse – det er nemt, hurtigt og billigt! Se gode tilbud her* 

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.