Ingefær er knolden, der kan kurere

Kvalme, søsyge og betændelse – det er nogle af de ting, som ingefær hjælper mod.

Kvalme, søsyge og betændelse – det er nogle af de ting, som ingefær hjælper mod.

Vil du passe på dit helbred, behøver du ikke gå længere end ned til den nærmeste grønthandler for at finde rigtig god hjælp, mener Anemette Olesen, underviser i naturmedicin og forfatter til adskillige bøger om helbredende planter og urter, herunder ingefær.

»Ingefær har både medicin­aktive indholdsstoffer og er fyldt med vitaminer og antioxidanter, der gør den rigtig sund for helbredet. Hvis du skal ud at sejle eller let bliver køresyg, kan du bruge ingefær, der især er kendt for at lindre kvalme. Ingefær er også god for gigtpatienter, da den også kan afhjælpe led- og muskelsmerter og betændelsestilstande i kroppen,« fortæller hun.

Selvom den har været brugt som naturmedicin i 5.000 år, er de helbredende effekter ikke blevet dokumenteret videnskabeligt – de har nærmere haft et ry af at være hokuspokus.

Det vidste du (måske) ikke om denne ‘mirakel’-plante

Tankesættet skal ændres
Det tankesæt skal der gøres op med, mener Anemette Olesen.

»Der er ikke længere tvivl om, at ingefær har sundhedsfremmende egenskaber. De senere år er virkningen af ingefær som naturmedicin blevet veldokumenteret gennem forskning, og lægevidenskaben kan ikke længere afvise den sundhedsfremmende virkning,« siger hun.

Den supersunde, gule rod: Derfor er den så god for dig

En påstand, som læge og journalist Jerk W. Langer ikke mener, er helt forkert.

»Enkelte studier af kort varighed tyder på, at ingefær kan lindre smerter ved slidgigt samt måske nedsætte behovet for smertestillende piller. Andre undersøgelser, blandt andet et ældre studium foretaget på Skoleskibet Danmark, konkluderer, at ingefær kan have en kvalmestillende effekt,« forklarer han og understreger, at forsøg kun er foretaget med ingefærtabletter og ikke med frisk ingefær.

Sygdom ødelægger 10 år af danskernes liv

Lav dit eget ingefærshot

Ingredienser:
2 l vand
200 g ingefær
2 økologiske citroner
2 spsk. rørsukker

Sådan gør du

1. Skræl og skær ingefær i skiver. 2. Skær hele citroner med skal i skiver. 3. Vand, ingefær, citroner og sukker bringes i kog i 45 minutter. Afkøles, sis og kommes på flaske.

Drik 2 cl om dagen. Drikken kan holde sig cirka en måned i køleskab.

Dæmper betændelse
Selvom mange naturlige fødevarers helbredende effekt ikke er påvist videnskabeligt, gemmer flere tilsyneladende på helbredende egenskaber.

»Overordnet gælder, at har man en smertefuld tilstand – typisk gigt – er der al mulig grund til at spise mange krydderurter på grund af deres anti-inflammatoriske indholdsstoffer. Men ud fra et videnskabeligt ståsted vil man først anbefale at spise flere fede fisk, da de er bedre dokumenteret,« forklarer Jerk W. Langer og fortsætter:

»Men formentlig indeholder knolden også stoffer med anti-inflammatorisk effekt, hvilket betyder, at den dæmper betændelse og smerter.«

7 madvarer, der er sunde at spise hver dag

Artiklen blev bragt første gang 29/10 2015

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.