Blødt og bæredygtigt: Fremtidens tøj er af bambus

Strømper, trusser, undertrøjer og sågar jakkesæt. Tøj fremstillet af fibre fra bambus er blevet populært og sælges flere og flere steder. I modsætning til den meget hårde plante er tøjet særdeles blødt.

»Man kalder det kunstig silke, fordi den fiber, man fremstiller af bambus, er blød og lækker,« siger Mogens Stibolt, der er cand.scient. i miljøkemi og arbejder ved Teknologisk Institut.

Han fortæller, at bambus siden 1980’erne har været brugt til at fremstille viskose til tøj. Men det er først for alvor blevet udbredt de seneste fem år.

Kunders interesse overrasker
Den interesse mærker Morten Schwarz, der siden marts 2017 har importeret Boody fra Australien. Tøjet er primært fremstillet af viskose fra bambusplanten.

»Det er kommet helt bag på mig, hvor stor efterspørgslen er, både i vores netshop og i butikkerne. Vi har omkring 20 andre agenturer, for eksempel babymad, og normalt skal nye produkter markedsføres og arbejdes ind i butikkerne. Men det her har boomet fra starten,« siger han.

»Kunderne går op i, at det er bæredygtigt. At købe bambustøj handler meget om at være miljøbevidst,« siger Morten Schwarz, der håber på at få tøjet ind i butikker som apoteker og Matas på sigt.

Netop bæredygtigheden fremhæver Mogens Stibolt som en af de store fordele ved bambus.

»Bambus vokser rigtig hurtigt, den kræver slet ikke så meget vand som bomuld, og så har den nogle stoffer, der hæmmer bakterievækst. Det betyder, at man ikke behøver at bruge sprøjtemidler og kunstgødning, og derfor er bambus nem at gøre økologisk,« siger han og tilføjer, at bomuld sjældent dyrkes økologisk og ofte kræver mange sprøjtemidler.

Skrappe kemikalier
Men fordi bambus er en meget hård plante, er man nødt til at gøre den blød, før den kan blive til den viskose, der bruges til tøj. Det sker ved hjælp af skrappe kemikalier.

»Hvis fabrikken holder kemikalierne i en lukket tank og genbruger dem, er de ikke til skade for de ansatte og miljøet, men desværre har en del fabrikker ikke styr på at håndtere kemikalierne, og så vil produktionen være til skade for miljøet,« siger Mogens Stibolt.

Han advarer også mod at tro ukritisk på alle de egenskaber, tøjet anprises med, for eksempel allergivenlig og antibakteriel.

»Den rene bambusfiber er relativt allergivenlig. Men om tøjet er allergivenligt, kommer an på, om der er rester fra blegning eller farvning i tøjet. Om tøjet blokerer uv-stråler og er åndbart og temperaturregulerende, har noget at gøre med, hvordan det for eksempel er vævet – ikke, at det er bambus. At det skulle være antibakterielt og lugtfrit, har jeg ikke set bevist. Faktisk har en af vores undersøgelser vist, at det ikke er antibakterielt. Men at det er hurtigttørrende, er rigtigt nok,« siger Mogens Stibolt.

H&M er med på bølgen
Ifølge ham vil vi i fremtiden se flere alternativer til bomuld og polyester af polyamid, for eksempel hør og bambus.

Hos tøjkæden H&M ser man også på bambus som et af de tiltag, der skal hjælpe til at nå målet om kun at bruge genbrugs- og bæredygtige materialer i 2030. Det fortæller press officer Iñigo Sáenz Maestre:

»Vi ser på økologisk bomuld og genbrug af polyester og bomuld. Og så vil vi bruge lyocell, som er et stof af fibre fra træer som eucalyptus og bambus. Det kræver færre kemikalier og mindre vand og udleder mindre CO2 end mange andre stoffer.«

Det bliver bambus også brugt til

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.