Oplevelser i byen
Nyheder, debat og guides fra København
Lokale ugeaviser
Københavns erhvervsavis

København er Danmarks øko-hovedstad

København er hele Danmarks økologiske lokomotiv. 24 procent af de fødevarer, der bliver solgt i Coops supermarkeder i København, er økologiske, og det er mere end dobbelt så meget som i resten af landet, hvor 11 procent af fødevaresalget er økologisk. Det viser en opgørelse fra Coop Analyse.

Thomas Roland, der er CSR-chef i Coop, har beskæftiget sig med analyser af økologisalg i en årrække. Han peger på tre årsager til, at københavnerne går forrest i økobølgen.

– København er en internationalt orienteret storby, og der starter trends ofte. Der er tilstrækkeligt mange mennesker, som er klar til at prøve noget nyt, og derfor ser man ofte, at det er i storbyer, nye fødevaretrends starter, siger Thomas Roland.

Coops største økobutikker

De mest økologiske Coop-butikker i forhold til antal solgte varer:

  • SuperBrugsen, Nørrebrogade: 1,8 millioner økovarer
  • SuperBrugsen, Mattæusgade: 1,7 millioner økovarer
  • SuperBrugsen, Nordre Frihavnsgade: 1,6 millioner økovarer

De mest økologiske Coop-butikker i forhold til andel af solgte varer:

  • Lille Irma, Nørrebrogade: 52%
  • Irma Brobergsgade: 51%
  • Lille Irma, Nørrebros Runddel: 50%
  • Irma, Torvegade: 49%

De 22 mest økologiske butikker målt på andelen af solgte varer er Irma-butikker – først som nummer 23 kommer SuperBrugsen på Nørrebrogade.

Han peger også på befolkningssammensætningen som en markant faktor.

– Der bor relativt mange studerende og højtuddannede. Vi ved fra en del analyser, at hvis folk er i gang med eller har afsluttet en mellemlang videregående uddannelse, så har de en større tendens til at købe økologisk. Der er mange studerende i København og mange med et job, som kræver en længere videregående uddannelse, forklarer han.

Og så er der det rent lavpraktiske: bedre muligheder for at købe økologi.

– Det er i virkeligheden nok den største årsag. Tætheden af forbrugere, der er interesserede i økologi, betyder, at man har haft mulighed for at have et større økologisk sortiment uden at risikere at skulle kassere varerne, fordi de ikke bliver solgt. Og det gør, at du stille og roligt får flere og flere forbrugere til at prøve en ny økologisk vare af, fordi den er på hylderne. Så det har været selvforstærkende, forklarer Thomas Roland, der forventer, at københavnerne fortsat vil drive udviklingen de kommende år.

Her købes der mest økologi

Tallene i bydelene viser andelen af indkøb, som er økologiske:

  • København Ø 28 %
  • København N 28 %
  • København V 28 %
  • Frederiksberg 26 %
  • København K 26 %
  • Vanløse 23 %
  • Valby 20 %
  • København S 19 %
  • København NV 19 %
  • København SV 19 %

Landsgennemsnit: 11 %

Kilde: Coop Analyse

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes