Ritt Bjerregaard: Jeg gider ikke økologi, hvis det ikke smager godt

Ritt Bjerregaard køber ofte fisk hos Tommy Raabo Fischer i HAV i Torvehallerne, når hun da ikke henter dem hos kutterne ved sommerhuset.

Ritt Bjerregaard køber ofte fisk hos Tommy Raabo Fischer i HAV i Torvehallerne, når hun da ikke henter dem hos kutterne ved sommerhuset.

Økohavneren

Københavns tidligere overborgmester Ritt Bjerregaard er denne måneds økohavner.

Den 77-årige eks-minister bor sammen med sin mand, Søren Mørch, i Kartoffel-rækkerne på Østerbro

Hun har levet økologisk siden 1988 – længe før det blev moderne.

Tidligere overborgmester Ritt Bjerregaard (S) bor med sin mand, Søren Mørch, i Kartoffelrækkerne på Østerbro, hvor hun har let adgang til økologiske varer. Noget nemmere, end dengang hun sammen med sin mand og sin far og mor startede en æbleplantage.

”Vi besluttede fra starten, at det skulle være økologisk, og at vi ikke ville bruge nogen former for sprøjtegifte – heller ikke svovl, som var tilladt. Der var dog nogle sorter, som Cox Orange, der ikke var gode at dyrke økologisk, men så fandt vi Holsteiner Cox, som også er et dejligt æble,” fortæller 77-årige Ritt Bjerregaard.

”Hele vores dyrkning smittede af på vores livsstil, og køkkenhaven var også økologisk, men ellers var det svært at få – i dag er det jo meget nemt,” siger Ritt Bjerregaard.

Økohavneren: Det ændrede mit forbrug at få en baby

Hun er i dag pensioneret, men aktiv som foredragsholder og forfatter. Hun har som overborgmester været med til at indføre den københavnske skolemad EAT, der siden er blevet næsten 100 procent økologisk.

”Det vigtigste er jo, at børn får økologisk mad, og der er jeg meget glad for at se den udvikling, EAT har haft, hvor de er blevet mere og mere økologiske og dygtige til at udvikle opskrifter med masser af smag,” siger Ritt Bjerregaard.

Hun mener, det er blevet meget nemmere at leve økologisk, for eksempel med Årstidernes kasser.

”Vi får tit deres frugt og grønt-kasse, og den bliver leveret til døren. Og jeg kender flere børnefamilier, der får deres måltidskasser – det er nemt og smart for travle familier, og der er mad til flere dage,” siger Ritt Bjerregaard.

Økohavneren: Det handler om at sende et signal

Behøver ikke være dyrt
Hun køber ikke ideen om, at det er dyrere at købe økologisk.

”Hvis man køber kylling og kød uden vækstfremmere er det ikke pumpet med vand – så der er meget mere mad i økologisk kød. Og så skal man huske at spise mange grøntsager. Lige nu er der fremragende salater, man kan lave med fintsnittet kål og fintsnittet appelsin. Det behøver ikke være dyrt at leve økologisk,” siger Ritt Bjerregaard.

Hun blev alvorligt syg for nogle år siden med endetarmskræft og kunne ikke forstå, hvorfor det ramte hende.

”Jeg spurgte lægerne, fordi man mener, at det er livsstilsbetinget, og jeg har aldrig røget, spiser økologisk og passer min motion. Men de smilede venligt og sagde, at jeg havde alderen,” siger Ritt Bjerregaard, der lige nu har pause fra behandlinger, fordi metastaserne i lungerne ikke vokser.

Hver morgen juicer hun og manden et glas med appelsin, beder, ingefær og æble. Økologisk.

”Vi er gamle og må ikke blive forkølede, så vi får sådan en drik hver morgen. Og jeg er også meget opmærksom på ikke at falde. Jeg kan huske, at det var Mærsks opskrift på at blive så gammel – han faldt ikke.”

Uffe Elbæk: Vil presse på for 100 procent økologi

En fisk skal bare være frisk
Ritt Bjerregaard og manden Søren Mørch har et sommerhus nord for Kerteminde – lige ud til vandet, hvor Ritt Bjerregaard kan købe frisk fisk.

”Jeg interesser mig ikke for økologi, når jeg køber fisk. Så skal det bare være frisk, og jeg køber det direkte fra kutterne. Jeg er meget glad for fisk, og jeg bruger hjemmedyrket estragon på det – det er godt sammen,” siger Ritt Bjerregaard.

I det hele taget overgår smagen økologien:

”Nu kan man heldigvis få ordentlig, velsmagende mad med masser af krydderier, men der var en tendens til, at økologi var lidt fodformet og ferskt i starten,” siger hun.

Hun bor lige ud til Øster Farimagsgade, hvor hun køber brød fra Emmerys. Men deres kager frister ikke.

”De er lidt for tunge, og lige overfor ligger Vedels Konditori, som laver dejlige kager, selvom de ikke er økologiske. Hvis I var kommet om eftermiddagen, kunne jeg godt have fundet på at købe tre Sarah Bernhardt-kager, som folk er glade for, men ikke så tit får. Men nu må I ’nøjes’ med småkager fra La Glace og økologiske rosiner,” siger Ritt Bjerregaard.

Ritts tips

Rosenkål og torskebukser
Jeg er meget glad for rosenkål, og der kan man lave en dejlig ret med rosenkål stegt i smør serveret med friske torskebukser til. Det smager pragtfuldt.

Friske salater
Brug årstidens kål, for eksempel rødkål eller grønkål, med fintsnittet appelsin ud over.

Eller lav en salat af tyndskåret økologisk fennikel og tyndskåret appelsin drysset med fennikelfrø.

Husk lige at riste frøene på en varm pande – det trækker olien i frøene ud. Og så kan man lige morte dem, hvis man ikke vil have de hele frø. Det er en dejlig salat.

Morgenjuice
Hvis du har en juicer, er det nemt at lave en juice af ingefær, appelsin, beder og æbler. Det er godt mod forkølelse og styrker immunforsvaret. Vi drikker et glas hver morgen.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.