Oplevelser i byen
Nyheder, debat og guides fra København
Lokale ugeaviser
Københavns erhvervsavis

Ugens leder: Det kan ikke betale sig at arbejde i Danmark

Kan det betale sig at arbejde ekstra? Formentligt ikke.

Kan det betale sig at arbejde ekstra? Formentligt ikke.

Søndagsavisen har en nedtrykkende besked til alle de danskere, som gerne vil arbejde ekstra for at forbedre familiens levestandard: Det kan formentlig ikke betale sig, fordi staten ofte snupper over 60 procent – enten i form af høje marginalskatter eller reducerede offentlige tilskud.

Vi taler ofte om marginalskatten for de højestlønnede, formentlig fordi en stadig større del af de højtuddanede frit kan vælge at arbejde i andre lande, som lader borgerne beholde mere af den sidst tjente krone.

Men Søndagsavisen kan i dag offentliggøre tal , der viser, at eksempelvis en butiksassistent, som vælger at arbejde seks timer ekstra for at tjene 1.000 kroner, får sølle 355 kroner ud af anstrengelserne – resten snupper det offentlige. Det betyder, at butiksassistenten får omkring 60 kroner i timen efter skat.

Alt tyder på, at Danmarks største udfordring de kommende år bliver mangel på arbejdskraft, og dermed bliver det afgørende for dansk erhvervsliv og vores fælles velstand, at alle danskere er topmotiverede til at arbejde mere. Alternativet er, at vi som samfund bliver fattigere, og at hver enkelt familie bliver fattigere.

Derfor bør de kommende måneders diskussion handle om, hvordan vi som samfund kan gøre det mere attraktivt at arbejde. Skatten på arbejde skal ned, og det kan ske enten gennem offentlige besparelser eller skatteomlægninger, eksempelvis ved at øge boligskatterne, arveafgiften eller noget helt andet.

Det er et politisk valg, men noget skal der ske, ellers bliver vi alle fattigere.

Læs mere: Skatter og afgifter: Så meget får staten faktisk af din løn

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes