Forskere blev forbigået i høring om sundhedsloven

Sundhedsministeriet har fremsat et forslag til ændring af sundhedsloven uden at høre de danske universiteter.

Sundhedsministeriet har fremsat et forslag til ændring af sundhedsloven uden at høre de danske universiteter.

Forskning i danske patienter bliver forhindret eller forringet af sundhedsloven, og vi går derfor glip af vigtig viden. Det har en række forskere slået fast på Videnskab.dk i artiklen ‘Forskere bryder loven for at gøre deres arbejde’.

Problemstillingen har stået på siden 2012, selvom forskere har kontaktet Sundhedsministeriet og fortalt dem om problematikken.

Tidligere sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V) har fremsat et forslag til ændring af sundhedsloven, der er sendt til høring – bare ikke til de danske universiteter og forskningscentre, som kunne have givet deres kvalificerede besyv med. Det skriver Videnskab.dk.

»Det undrer os meget, at de ikke har sat os på høringslisten. Vi vil meget gerne være hørt i sagen, da det også berører os,« siger Ole Steen Nielsen, dekan på Sundhedsfaglig Fakultet, Aarhus Universitet, til Videnskab.dk.

Lovforslaget har til gengæld været til høring hos en lang række af andre institutioner, organisationer og foreninger, for eksempel Kost – og Ernæringsforbundet, Hjernesagen, Ældreforum, Rigsombudsmanden på Færøerne, Tandlægeforeningens Tandskadeerstatning og mange flere.

Sundhedsministeriet: Det handler om behandling, ikke forskning
Universiteterne er ikke blevet hørt, fordi lovforslaget ikke handler så meget om forskning. Sådan lyder meldingen fra Sundheds- og Ældreministeriet.

»Lovforslaget om bedre brug af helbredsdata havde først og fremmest til formål at skabe en klar lovhjemmel til, at man kan bruge journaler til kvalitetsudvikle behandlinger på sygehusene – det handler i mindre grad om forskning,« lyder det i en mail fra ministeriet til Videnskab.dk.

Læs mere hos Videnskab.dk: Kan man få mad-tømmermænd? 

»Derfor har universiteterne heller ikke været blandt høringsparterne, men de har naturligvis – ligesom alle andre – haft lejlighed til at afgive høringssvar til ministeriet.«

Man har mulighed for at afgive høringssvar, selvom man ikke er på høringsliste. Det kræver selvfølgelig, at man ved, at der er en lovændring på vej, og det vidste man ikke på Aarhus Universitet.

Sundhedsminister: Vi er opmærksomme på problemet
Men måske er der en håndsrækning på vej til forskerne. Sophie Løhdes efterfølger, nyudnævnte sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), oplyser, efter at Videnskab.dk har bragt sine artikler, at hun måske vil forbedre forholdene for forskningen, så det kan komme patienterne til gode.

Læs mere hos Videnskab.dk: Hvor meget smadrer julen min krop?

»Jeg er opmærksom på, at der nogle tilfælde kan være udfordringer, og derfor overvejer vi også i øjeblikket, om vi kan gøre reglerne eller i hvert fald administrationen af dem mere smidig,« skriver Ellen Trane Nørby i en mail til Videnskab.dk.

Du kan læse alle artiklerne om, hvordan sundhedsloven spænder ben for forskernes arbejde, på Videnskab.dk. 

Andre artikler på Videnskab.dk
Historikerens juleønske: At Gestapos arkiver ikke var gået op i røg
Mytedrab: Udstrækning efter løb fjerner ikke muskelømhed

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.