Danskerne frygter Donald Trump

Skal vi frygte den dag, Donald Trump sætter sig til rette i Det Hvide Hus? Det gør 57 procent af danskerne.

Skal vi frygte den dag, Donald Trump sætter sig til rette i Det Hvide Hus? Det gør 57 procent af danskerne.

Siden Donald Trump for godt en måned siden kunne lade sig hylde som USA’s kommende præsident, har 56-årige Helle Hansen fra København været nervøs.

»Det er forfærdeligt. Jeg føler ikke, at han har styr på særlig meget, og han har allerede skabt røre ved at provokere kineserne. Så jeg er nervøs for fremtiden. Jeg er nervøs for det, han står for. Jeg er bange for, at det kan få konsekvenser for mig og min familie, fordi hans politik også kan ramme Europa,« siger Helle Hansen, da Søndagsavisens udsendte møder hende på gaden i København.

»Jeg har det godt med Trump«

Hun er ikke den eneste, som går rundt med ondt i maven. Godt hver anden dansker frygter, at valget af Donald Trump som USA’s kommende præsident vil få negative konsekvenser for dem selv og deres familie.

Det viser en undersøgelse, som YouGov har foretaget for Søndagsavisen.

så mange frygter Trump
  • 57 procent frygter i nogen eller høj grad, at valget af Trump vil få negative konsekvenser for dem og deres familie.
  • 37 procent frygter ikke fremtiden under Trump.
  • 6 procent svarer ‘ved ikke’.

Kilde: YouGov, 1.003 svar

»En dybt utilregnelig mand«
»Helt instinktivt føler dans­kerne sig tæt forbundet med USA. Vores kultur er domineret af USA, og vi opfatter USA som en storebror, som forsvarer os, og som er vores sikkerhedsnet. Mange oplever, at det sikkerhedsnet er blevet lidt mindre sikkert nu,« siger Johannes Andersen, der er sociolog på Aalborg Universitet, og uddyber:

»Den opfattelse kommer fra ting, Trump selv har sagt, men også fra medierne, som har skabt nogle meget stærke billeder af en dybt utilregnelig mand. Det billede sætter sig i folk.«

Trump presser danske boligejere

39-årige Martin Grundahl, der til daglig er specialarbejder, frygter lige netop Trumps utilregnelige væsen.

»Han virker som en, der har svært ved at styre sig, og derfor er jeg bange for, hvad det ender med. Hvad nu, hvis han bliver uvenner med folk som Putin? Så går det jo ud over os allesammen. Jeg er da bekymret for, hvad han kan finde på,« siger Martin Grundahl.

Verden er ikke farligere
Den frygt er der heldigvis ikke den store årsag til at gå rundt med, mener Peter Viggo Jakobsen, der er en af landets førende eksperter på forsvars- og sikkerhedsområdet.

»De danske medier har fokuseret på, at himlen ville falde ned, hvis Donald Trump blev valgt. Det har været den ene dommedagsprofeti efter den anden. Man har fået indtryk af, at det er en mand, der er bindegal, der nu sidder med fingeren på atomknappen, og så er det klart, at folk føler sig utrygge,« siger Peter Viggo Jakobsen og maner til besindighed:

»Men rent sikkerhedsmæssigt er verden ikke blevet farligere, fordi Trump er blevet valgt. Så man kan tage det roligt.«

Det gør 40-årige Asbjørn Lorentzen, der sælger kaffe i sin egen stand, da også. Han mener godt nok, at Trump »opfører sig som en klovn« og »virker ubehagelig«, men bange er Asbjørn ikke.

»Jeg tror ikke, det kommer til at betyde det store, og jeg tror ikke, at det havde været meget bedre med Hillary Clinton. Jeg er ikke så nervøs for det. Ligefrem frygte det? Det er at se alt for sort på tingene,« siger han og serverer en kop kaffe for en kunde.

Eksperterne mener:

»Trump bliver ikke en katastrofe«

Mads Fuglede, USA-analytiker hos formuepleje.dk:

– Det får ikke negative konsekvenser for den enkelte dansker, at Trump er valgt. Det er jeg ret sikker på. Trump har i stigende grad vist sig som en, der vil være en type præsident, som vi kender i forvejen. Man havde jo forudset, at markederne ville bryde sammen, når han blev valgt, og det er ikke sket.

Så jeg tvivler stærkt på, at Trump bliver det katastrofale bekendtskab, mange frygter. Det kan godt være, at USA kommer til at lukke sig lidt i forhold til handel, og Danmark kommer nok til at indse, at vi skal bruge flere penge på vores forsvar på grund af vores forpligtelser over for Nato.

Men alvoren er gået op for Trump. Magtens alvor tynger og ændrer folk. Trump bliver en helt anden præsident, end han var som kandidat.


»Ingen grund til at have ondt i maven«

Peter Viggo Jakobsen, forsker i forsvar og sikkerhed på Forsvarsakademiet:

– Verden er ikke blevet farligere efter valget af Donald Trump. Hvis han siger til Europa, at han ikke vil hjælpe os længere i tilfælde af et angreb, mister han sin magtposition i Europa. Og så mister han ved et trylleslag sin magtposition i Asien, fordi de asiatiske lande vil vide, at han heller ikke vil hjælpe dem over for Kina.

Det vil sige, at amerikanerne mister deres position som verdensmagt med stor indflydelse i Europa og Asien. Det vil få enorme konsekvenser for USA’s position i verden og deres våbenindustri, som vi i dag handler hos, fordi det fungerer som en lille forsikring. Det vil koste den amerikanske våbenindustri så mange penge, at det gør han ikke.

At vende ryggen til alliancer med Europa og Asien ville både være hjernedødt i et sikkerhedsmæssigt og økonomisk perspektiv, så det sker ikke. Der er ingen grund til at have ondt i maven som dansker. Men vi kommer til at skulle leve op til vores forpligtelser i Nato og bruge flere penge på vores forsvar.


»Kommer til at koste jobs«

Bo Sandemann Rasmussen, professor i international økonomi, Aarhus Universitet:

– Hvis ikke Trump skal få negative konsekvenser for den almindelige dansker, skal han gå tilbage på alt, hvad han har sagt under valgkampen. Hvis han afskærmer det amerikanske marked fra omverdenen med hævet told, og asiatiske lande gør gengæld med lignende tiltag og optrapper en form for handelskrig, vil det give et mindre frit marked i hele verden.

Det vil ramme dansk eksport og koste arbejdspladser i eksportsektorerne. Det vil så koste arbejdspladser hos underleverandører til eksportsektorerne. Trumps politik kan også give generelt øgede energipriser. Det vil ramme danskerne på den måde, at el, benzin og olie bliver dyrere at købe.


»Kan ramme velfærd og jobs«

Johannes Andersen, lektor i politologi, Aalborg Universitet:

– USA har i forvejen vendt sig mere væk fra Europa under Obama og orienteret sig mere mod Asien. Trump kommer til at forlænge og forstærke den proces. Det vil få betydning for den almindelige dansker, fordi det forværrer den europæiske økonomi.

I Danmark vil det koste arbejdspladser, og hvis dansk økonomi bliver mindre, vil det også koste besparelser på velfærden.

Oplevelser i byen
Minby.dk - nyheder fra København
Lokale ugeaviser
Københavns erhvervsavis

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.