Mennesker mod robotter: Hvem vinder?

I playstationspillet Horizon: Zero Dawn har robotterne overtaget verden. Men sådan et scenarie er langt væk, mener flere robotforskere.

Forestil dig en verden efter robotterne har overtaget. Du er en af de få overlevende og kæmper med det yderste af neglene for at klare dig imod gigantiske, dinosaurlignende robotter – kun armeret med bue og pil.

Nogenlunde sådan er plottet i det nye Playstation-spil ’Horizon: Zero Dawn’, der er en variant over en klassisk dystopi om robotterne, der overtager verden. Men ifølge forskerne har vi mennesker intet at frygte lige foreløbigt.

»Selvom kamprobotterne i spillet rent teknologisk set er mulige at lave, kan de stadig ikke måle sig med mennesker,« forklarer Kasper Støy, der forsker i robotteknologi på IT-Universitetet i København, til Videnskab.dk.

Forskere: Mennesker ville vinde over robotter i krig

»Mange har et science fiction-syn på robotter, men glemmer ofte deres begrænsninger. Der er en stor frygt for krigsrobotter, men det er urealistisk, at de ville vinde i kamp mod mennesker i dag. Mennesket er stadig den bedste og mest effektive kampmaskine, der findes.«

Læs mere på Videnskab.dk: Selvhjulpne robotter vil erobre verden

Robotter mangler energi og erfaring

Et af robotternes største handicap er ifølge robotforskeren, at de er tunge og bruger langt mere energi end mennesker.

Kasper Støy bakkes op af Sebastian Risi, der er lektor på IT-Universitetet og forsker i computerspil og robotteknologi.

»De (robotterne, red.) kan ikke regne ud, hvordan de skal bevæge sig for stadig at fungere uden at bruge al deres energi. Man har heller ikke knækket koden til at lave langtidsholdbare minibatterier, der kan passe til robotter, men måske sker det engang,« siger han.

Læs mere på Videnskab.dk: Se kunstig hjerne lære robot at bevæge sig

Selv hvis forskerne fandt ud af at løse robotternes energiproblem, ville mennesket dog stadig vinde krigen over maskinerne af en anden grund, mener forskerne.

»Der er mange, der fejltolker, hvor gode mennesker egentlig er i krig. Vi er tilpasningsdygtige, kan trække på erfaringer og tænke kreativt,« forklarer Kasper Støy.

Netop evnen til at bruge intellektet til at udarbejde strategier mod fjenden adskiller os fra robotter, der kun har menneskeskabte computerhjerner.

Læs mere på Videnskab.dk: Søren Pind: »Hvad skal vi med mennesker, når robotterne kommer?«

»Robotter skal kunne lokalisere fjender og forestille sig, hvor de kan være. Men de kan ikke handle på det uforudsete, for de kan kun trække på deres programmering. Hvor en hund kan finde en måde at kompensere for kun at have tre ben, kan de fleste robotter ingenting, hvis ikke de er blevet kodet til det i forvejen,« siger Sebastian Risi og tilføjer:

»Vi er nået et stykke med kunstig intelligens, men der er stadig meget lang vej, før robotterne kommer i nærheden af det menneskelige intellekt. Vi er virkelig gode til at lave strategier for at slå fjenden ihjel.«

»Vi skal sige nej til robotvåben«

Der er med andre ord ingen grund til at frygte for krigsrobotternes komme.

Læs mere på Videnskab.dk: Kunstig intelligens skal give bedre computerspil

»Der er ingen i Danmark, der arbejder på krigsrobotter, fordi vi mennesker er mere effektive selv, når det gælder krig. Det er simpelthen så langt ude i fremtiden, og selv dér er det tvivlsomt, at robotterne vil kunne vinde over os,« siger Kasper Støy.

Sebastian Risi er enig.

»Der er folk, der begynder at frygte maskinerne, men robotter opererer altså ikke uden at blive sat i gang af mennesker. Vi er stadig utrolig langt fra selvstyrende robotter, som vi eksempelvis ser i spillet ’Horizon: Zero Dawn’,« siger han.

Andre artikler fra Videnskab.dk:

Er Ruby verdens vildeste robot til professorterningen?

 

Skal vi have sex med robotter?

Forskers sexvideo set over 3 millioner gange

 

Oplevelser i byen
Minby.dk - nyheder fra København
Lokale ugeaviser
Københavns erhvervsavis

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.