Flygtninge tog hjem på sygebesøg

Flygtninge har flere gange opholdt sig i deres hjemland på trods af, at de har oplyst til danske myndigheder, at de er forfulgt.

Flygtninge har flere gange opholdt sig i deres hjemland på trods af, at de har oplyst til danske myndigheder, at de er forfulgt.

Tre flygtninge fra henholdsvis Irak og Iran er flere gange rejst til deres hjemland eller har fået pas af hjemlandets myndigheder, selvom de har forklaret danske myndigheder, at de ikke kan opholde sig i området. Udlændingestyrelsen valgte derfor i 2014 at inddrage de tre personers opholdstilladelse, men Flygtningenævnet, der er landets øverste myndighed på området, har omstødt beslutningen, og de tre har alligevel fået opholdstilladelse i Danmark.

Den beslutning undrer både Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne.

»Det virker besynderligt. Jeg vil bede ministeren svare på, hvordan det kan ske. Som udgangspunkt er man næppe forfulgt, hvis man kan rejse rundt i sit land. Ministeren må stramme op på reglerne, hvis det viser sig nødvendigt,« siger Socialdemokraternes udlændingeordfører, Dan Jørgensen.

Læs også: DF: Vi vil være mestre i flygtningehjælp

Håbløs organisation

Dansk Folkepartis integrationsordfører Martin Henriksen er vred over Flygtningenævnets beslutning.

»Vi må erkende, at vi bliver snøret godt og grundigt. Flygtningenævnet er decideret en håbløs organisation. Jeg så helst, at den blev lukket,« siger han.

Martin Henriksen mener, at det er problematisk, at Danmark har en institution, som ikke er under parlamentarisk kontrol, men som alligevel er højeste myndighed i Danmark, når det kommer til at give opholdstilladelse til udlændinge.

Læs også: Kan I huske flygtningen, der blev sparket på TV? Nu har han fået job i Laudrups gamle klub

Uafhængigt nævn

Inden hun blev minister, kritiserede integrationsminister Inger Støjberg også Flygtningenævnet. Dengang udtalte hun, at Venstre har mistet tilliden til Flygtningenævnets afgørelser, fordi de forekom politisk motiverede.

Nu siger ministeren:

»Flygtningenævnet er et uafhængigt nævn, og jeg har ikke kompetence i forhold til Flygtningenævnets sager. Derfor kan jeg heller ikke kommentere på konkrete sager. Generelt er min holdning, at det ikke virker rimeligt, at man kan tage på ferie i det land, man er flygtet fra, og jeg vil gerne se på, om det er muligt at skærpe feriereglerne.«

Professor ved Juridisk Institut på Aarhus Universitet og ekspert i udlændingeret Jens Vedsted-Hansen vil ikke udtale sig om de konkrete sager, men forklarer, at længere tids ophold i hjemlandet ofte ses som et udtryk for, at personen ikke har noget at frygte i området.

Det samme gælder, hvis personen anskaffer sig et pas fra hjemlandet, selvom personen påstår, at han er forfulgt af myndighederne i hjemlandet.

Han forklarer dog, at kortere ophold i hjemlandet ikke behøver betyde, at personen ikke er truet i området.

Martin Henriksen fra Dansk Folkeparti er dog ikke i tvivl i disse sager.

»Det strider imod al sund fornuft, at man kan sikre de personer en opholdstilladelse,« siger han.

Læs også: Det skal du vide om flygtningene

  De tre sager

To Irakiske brødre

To brødre fra Irak har mindst tre gange opholdt sig i det område, som de er flygtet fra i Irak, efter at de havde fået dansk opholdstilladelse. De har argumenteret for, at de skulle besøge deres syge far, og at de ellers har holdt sig skjult under deres ophold. De er ikke eftersøgt af de irakiske myndigheder, men angiveligt af andre grupper i området.

En Mand fra Iran

En mand fra Iran har indløst et iransk pas på den iranske ambassade i København, på trods af at han har forklaret, at han er forfulgt af de iranske myndigheder. Han skulle bruge passet til at rejse til Iran for at besøge sin syge mor. Han har efterfølgende forklaret, at han blot rejste til et naboland og herefter opgav at komme videre til Iran.

 

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.