Giver grænsekontrol overhovedet færre flygtninge? Ekspert giver svaret

Sverige er ikke længere alene om at have indført en form for grænsekontrol. I mandags fulgte Danmark trop ved grænsen til Tyskland.

Sverige er ikke længere alene om at have indført en form for grænsekontrol. I mandags fulgte Danmark trop ved grænsen til Tyskland.

Formålet med at indføre grænsekontrol ved den danske grænse mod Tyskland er at begrænse flygtningestrømmen til Danmark, men eksperter tror ikke, at det gør den store forskel.

»Regeringen ved jo godt, at vi er bundet af internationale konventioner. Folk, der har et behov for beskyttelse, har ret til at søge asyl her,« siger Ninna Nyberg Sørensen, der er ekspert i grænsekontrol og seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier.

Flygtninge tog hjem på sygebesøg

Vil den svenske grænsekontrol give flere eller færre flygtninge i Danmark?

»I december har antallet af flygtninge i Nordeuropa været faldende. Både fordi det er koldt, og fordi Tyrkiet er begyndt at spærre for udrejse. Det betyder, at flygtninge fra Mellemøsten er henvist til andre og farligere ruter,« siger Gerd Battrup.

»Det kan betyde, at flere flygtninge kommer til Danmark. De fleste tager helst derhen, hvor de kender nogen, og der er rigtig mange flygtninge fra Syrien i Sverige. Kontrollen åbner for, at flygtninge i højere grad kan finde på at lade sig smugle i lastbiler, på små både over Øresund eller lignende,« forklarer Ninna Nyberg Sørensen.

Jesper Christensen græd over flygtningebørn

Vil den danske grænsekontrol mod Tyskland betyde færre flygtninge?

»Nej. De, der vil til Danmark, kommer alligevel. Helt alvorligt vil det ikke påvirke det store. Man får måske endda fat i nogle, som helst vil til Sverige, men som så bliver nødt til at registrere sig i Danmark. Jeg tror, at regeringen indfører grænsekontrol, fordi der er et stort politisk pres,« siger Gerd Battrup.

»På kort sigt kan man få et lille fald. Men mandag kom der jo alligevel mange flygtninge, som søgte asyl. På lang sigt kan man ikke bremse flygtningestrømmen, medmindre man løser problemerne i de områder, folk flygter fra,« siger Ninna Nyberg Sørensen.

DF: Vi vil være mestre i flygtningehjælp

Hvad hvis samtlige lande lukker grænserne ned igennem hele Europa?

»Så kommer der færre flygtninge, og vi bliver fattigere, fordi det indre marked kommer til at lide under det. Så bliver det sværere at handle. Der ligger lige nu et forslag i EU om, at man fordeler flygtningene, så de medlemslande, der modtager få flygtninge, hjælper de lande, der modtager særligt mange,« siger Gerd Battrup.

»Så ryger hele idéen med Schengen-samarbejdet, som Europa ellers har arbejdet hårdt på at få til at fungere. Det ville være uhensigtsmæssigt. Og det bremser ikke flygtningestrømmen,« siger Ninna Nyberg Sørensen.

Tre betjente: Derfor er vi nødt til at sylte jeres opgaver

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.