Udlændinge på tålt ophold slipper for straf

Udlændinge på tålt ophold undlader ofte at melde sig her på Center Sandholm.

Udlændinge på tålt ophold undlader ofte at melde sig her på Center Sandholm.

Mindst 44 kriminelle udlændinge på tålt ophold er blevet retsforfulgt for at bryde den såkaldte meldepligt, som pålægger udlændingene at melde deres tilstedeværelse i Sandholmlejren. Af de 44 har to fået ubetingede fængselsstraffe på henholdsvis 40 og 30 dage. Resten har fået mindre betingede domme, bøder eller advarsler, og i de fleste tilfælde er sagen blevet droppet helt.

»Vi har sagt det mange gange, og det bliver vi ved med: Der skal sættes meget hårdere ind over for de her forhærdede kriminelle,« siger Peter Skaarup, gruppeformand for Dansk Folkeparti.

I alt er det sket mere end 7.000 gange i 2014 og 2015, at udlændinge på tålt ophold ikke har meldt sig, som det er krævet af dem. På trods af sagerne mod dem er de fortsat med at udeblive.

14 på tålt ophold forsvundet

Hårde konsekvenser
»De her personer samarbejder jo ikke. Det må have en konsekvens, der kan mærkes,« siger Peter Skaarup.

Der er også hårde toner fra Socialdemokraterne.

»Det her er alt for slapt. Det er ikke rimeligt, at man bryder reglerne, når man i forvejen er uønsket her i landet,« siger Trine Bramsen, retsordfører for Socialdemokraterne.

Hun mener, at den nuværende integrationsminister, Inger Støjberg, ikke er aktiv nok, når det gælder de kriminelle på tålt ophold.

Giver grænsekontrol overhovedet færre flygtninge? Ekspert giver svaret

»Jeg undrer mig over, at ministeren endnu ikke har leveret et oplæg til, hvad der skal gøres ved det her. Jeg må konstatere, at der intet sker. Det er ikke godt nok,« siger Trine Bramsen.
Minister vil skærpe straf

Både S og DF vil i langt højere grad frihedsberøve kriminelle udlændinge på tålt ophold. Desuden ønsker begge partier at anvende fodlænker til de personer, som ikke overholder reglerne.

Trods kritikken fastholder integrationsminister Inger Støjberg, at hun arbejder hårdt på at skærpe straffen for udlændinge på tålt ophold, der ikke overholder de regler, som de er pålagt.

»De straffe, som de kriminelle udlændinge har fået, er ikke tilstrækkelige. Jeg vil skærpe straffen på dette område. Så meget det kan lade sig gøre,« siger ministeren.

DF: Vi vil være mestre i flygtningehjælp

Kommer i gammelt fængsel
Nu bliver udlændinge på tålt ophold flyttet fra Sandholmlejren til det tidligere fængsel Kærshovedgård, der ligger mellem Brande og Ikast, så de kommer så langt væk fra byområder som muligt. Udlændingene bliver så pålagt at overnatte på Kærshovedgård.

»Der er sket meget allerede på det her område. Og vi er ved at se på flere forskellige ting ud over at skærpe selve straffen. For eksempel at indføre økonomiske konsekvenser, hvis meldepligten ikke overholdes,« siger Inger Støjberg.

Flygtninge tog hjem på sygebesøg

Så mange sager har der været
I hele 2014 registrerede Nordsjællands Politi 4.658 sager, hvor i alt 44 udlændinge på tålt ophold ikke har overholdt meldepligten. Udlændinge på tålt ophold skal dagligt melde deres tilstedeværelse i Center Sandholm i Nordsjælland, hvor de pålægges at bo.
Indtil 31. juli 2015 blev der registreret yderligere 2.427 overtrædelser af meldepligten fordelt på 23 udlændinge. Der er sandsynligvis personsammenfald mellem de 44 personer i 2014 og de 23 personer i 2015, men det omfang kendes ikke.
Sådan er de blevet straffet
  • I alt er to personer blevet idømt ubetinget fængsel i henholdsvis 30 og 40 dage, hvor sagen er anket.
  • Tre personer er idømt mellem 7 dages betinget og 40 dages ubetinget fængsel.
  • Otte sager er afgjort med bøde eller advarsel.
  • I yderligere otte tilfælde er sagen helt droppet.
  • I de resterende tilfælde er der tilsyneladende ikke ført sag overhovedet.

 

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.