Mette Frederiksen: Indvandring handler også om velfærd

Vi skal passe på vores samfund og hjælpe i nærområderne, da der er grænser for, hvor mange flygtninge et lille land som Danmark kan tage.

Vi skal passe på vores samfund og hjælpe i nærområderne, da der er grænser for, hvor mange flygtninge et lille land som Danmark kan tage.

Beskyttelse. Det er det vigtigste for mennesker og familier, der sendes på flugt fra krige og konflikter. Og det er vores ansvar – sammen med resten af verden – at yde den beskyttelse, sikre husly og mad på bordet.

Det er vi ikke gode nok til i dag. Sandheden er, at det kun er de få, der klarer turen over Middelhavet. Dem, der kan rejse de mange penge, som menneskesmuglerne kræver. Hvad med den højgravide kvinde, de forældreløse børn eller mennesker med handicap? De efterlades i krigsområder eller overfyldte flygtningelejre. Alt imens verden ser på. Derfor har vi brug for mere hjælp til nærområderne.

Samtidig skal vi passe på vores samfund.
Over generationer har vi bygget et land, hvor vi hver især betaler meget i skat, men hvor vi til gengæld kan tage en uddannelse, få hjælp, hvis vi bliver syge, og være sikret en indkomst, når vi bliver ældre. Det er unikt. Ikke mange andre steder i verden er det sådan.

Samtidig har vi en stærk sammenhængskraft. Vi taler det samme sprog, vi deltager aktivt i foreninger og samfund, og vi er optaget af ligestilling mellem mænd og kvinder.
Min ambition er, at vi kan udbygge vores samfund endnu mere. Sikre, at endnu flere kan realisere deres drømme om et godt liv. Sikre nye fremskridt med større grad af ligestilling og demokrati.

Giver grænsekontrol overhovedet færre flygtninge? Ekspert giver svaret

Mange integrationsproblemer
Sagen er, at det kan vi kun, hvis de, der kommer hertil, får et arbejde, lærer sproget og deler vores værdier. Mange udlændinge klarer sig godt. Men desværre er integrationsproblemerne stadig mange.

Danmark er ikke et frit indvandringsland som for eksempel USA. USA er til gengæld heller ikke et velfærdssamfund. Man skal selv i vidt omfang betale for sin sygeforsikring. Og de har en stor gruppe af mennesker, der har et fuldtidsjob, men som alligevel ikke tjener nok til, at de kan forsørge sig selv og deres familie. Det fortæller meget, at vi på dansk slet ikke har et ord for ‘working poor.’ Sådan skal det blive ved med at være.

Statsminister Anker Jørgensen sagde det faktisk meget præcist allerede i 1987: »Det er et problem med de mange flygtninge og indvandrere. Vi skal passe på ikke at blive overrendt, for der er grænser for, hvor mange flygtninge et lille land som Danmark kan tage.«

flygtninge

Vi skal passe på vores samfund og hjælpe i nærområderne, da der er grænser for, hvor mange flygtninge et lille land som Danmark kan tage. Her er det sydmotorvejen ved Rødby, hvor hundredvis af flygtninge i september travede mod en ny fremtid. Foto: Scanpix

For mange flygtninge
Lige nu kommer der for mange flygtninge til Europa. Regeringen skærer sammen med Dansk Folkeparti ned på velfærden. Det er jo det, minusvækst betyder. Og når der så samtidig kommer flere end 37.000 flygtninge og familiesammenførte ud i kommunerne, bliver presset for stort. Det svarer til en hel by på størrelse med Køge eller Viborg. Og mon ikke det igen bliver mange af de danskere, der i forvejen har deres at slås med, som samtidig skal løfte en endnu større integrationsopgave?

Udlændinge på tålt ophold slipper for straf

Det er ikke fair. Hvad er så løsningen?
Det ærlige svar er, at der ikke er nogen nem løsning. De, der påstår det, lyver. Jeg tror, vi skal finde en balance, hvor vores politik går på to ben. Det er rigtigt at stramme udlændingepolitikken, som vi har gjort det de seneste år. Danmark tager i dag et stort ansvar, men færre skal komme til Danmark.

Det er imidlertid ikke nok. Vi er nødt til også at gøre meget mere for at beskytte flygtningene dér, hvor det for alvor gør en forskel. Hvis ikke vilkårene bliver markant bedre i nærområderne, med tryghed, skolegang til børnene og mad på bordet, så vil millioner blive ved med at tage den farefulde flugt over Middelhavet og banke på Europas dør. Og så er vi lige vidt. Den opgave står vi over for nu. En opgave, som regeringen desværre ignorerer.

Kun ved både at stramme op og samtidig øge beskyttelsen i nærområderne kan vi navigere mellem vores lyst og vores forpligtelse til at hjælpe mennesker, der flygter, og samtidig tage hånd om vores eget samfund og vores egen hverdag.

DF: Vi vil være mestre i flygtningehjælp

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.