Derfor krænker nogle asylansøgere kvinder i nattelivet

Festen foran Kølns hovedbanegård nytårsaften blev for mange kvinder alt andet end festlig. Op mod angiveligt 1.000 asylansøgere krænkede og forulempede mere end 500 kvinder. Her holder flere betjente øje med pladsen den 6. januar.

Festen foran Kølns hovedbanegård nytårsaften blev for mange kvinder alt andet end festlig. Op mod angiveligt 1.000 asylansøgere krænkede og forulempede mere end 500 kvinder. Her holder flere betjente øje med pladsen den 6. januar.

Da der åbnede et nyt asylcenter i Haderslev, begyndte der at ske nogle ubehagelige ting på sportsbaren PoolHouse nede i byen.

»Flygtningene begyndte stille og roligt at komme ned i byen, for de har ikke så meget at lave. Når vi får besøg af dem, er der mange, der er rigtig søde, og så er der nogle, der ikke kan finde ud af, hvis der kommer en pige over til dem og snakker med dem,« siger Rafi Ibrahim.

Han ejer sportsbaren og kom selv herop som flygtning fra Syrien, da han var 13 år gammel.

Mette Frederiksen: Stor indvandring truer velfærden

Flygtningenes besøg på baren resulterede i episoder, hvor nogle blev for nærgående over for det modsatte køn.

»De bliver for meget over for pigerne. Tager fat i dem og rager på dem og tror, at pigen vil med dem hjem, bare fordi hun siger hej,« fortæller han og husker især en episode:

»En pige var udsat for, at de stod og tog på hende, så hun til sidst fik hjælp af en dørmand, som smed personen ud, og så blev hun på baren og gemte sig. Da hun skulle hjem, stod den samme person og ventede på hende udenfor, og så fik hun et slag i hovedet og slog en tand løs, fordi han blev sur over, hun ikke ville.«

Episoderne i Danmark er kommet frem i kølvandet på historier om seksuelle krænkelser angiveligt begået af op mod 1.000 asylansøgere nytårsnat i den tyske by Køln og flere andre tyske byer.

Giver grænsekontrol overhovedet færre flygtninge? Ekspert giver svaret

Også på en musikfestival i Sverige er der fundet overgreb sted. Det samme billede har tegnet sig i seks forskellige jyske byer, hvor kvinder, dørmænd og diskoteksejere har berettet om lignende episoder til både Søndagsavisen, lokale medier og på Facebook.

Også i Herning har der været tilfælde på diskoteket Fox and Hounds, efter et asylcenter åbnede i byen.

»De kommer og presser sig på og går meget tæt på pigerne. De gør det både i flok og alene og stiller sig rundt om dem og begynder at stå og tage på dem,« siger ejeren Jan Taulbjerg.

Begge diskoteksejere har bortvist personerne, som ikke får lov til at komme ind igen.

Det skal du vide om flygtningene

Kender ikke omfanget
Politiet har ikke overblik over omfanget af overgreb begået af asylansøgere i Danmark, da den slags ikke opgøres efter etnicitet. Men justitsminister Søren Pind (V) vil nu igangsætte en undersøgelse af omfanget.

Hos et af de store dørmandsfirmaer, Guard Group, har man dog set en udvikling.

»Den seneste måned har vi registreret 12 hændelser, hvor asylansøgere eller flygtninge i større eller mindre grad har forgrebet sig på kvinder i nattelivet. Om der er tale om en tendens eller et generelt problem, er svært at sige, da det er en helt ny udfordring, vi står over for. Men vi må sige, at antallet er meget højere, end hvad vi er vant til,« siger regionschef Jonas H. Bertelsen.

DF: Vi vil være mestre i flygtningehjælp

Ikke vant til danske piger
Heller ikke årsagerne til overgrebene kender myndighederne. Der kan være mange grunde til, at det sker, forklarer to eksperter.

»Der er afgørende kulturelle forskelle. Men det er ikke sådan, at vi entydigt kan sige, at det skyldes kulturforskelle, selvom vi har en helt anderledes accept af kvinders seksualitet,« siger lektor i mellemøststudier på Syddansk Universitet Torben Rugberg Rasmussen.

Professor Jørgen Bæk Simonsen fra Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet mener ikke, at det ligger til den mellemøstlige kultur at forgribe sig på kvinder. Mere at det er svært at komme til et helt nyt sted med helt andre normer.

»Når du skal skabe dig en tilværelse et nyt sted, ligger der en udfordring i at afkode, hvad du gør, og hvad du ikke gør – og der er nogle, som ikke magter det. Det skal de have hjælp til af os andre,« siger han.

Den tidligere syriske flygtning og nuværende barejer Rafi Ibrahim mener, at det kommer meget an på, hvor i et land som eksempelvis Syrien asylansøgerne kommer fra.

»Hvis du kommer fra en stor by som Damaskus, kan du sagtens tage i byen og møde piger, og der er mange vestlige turister, så der er folk som her. Men det går galt, når folk kommer fra de små byer, hvor alle er meget ekstreme og religiøse,« siger han.

rafi-ibrahim

Rafi Ibrahim, der ejer en sportsbar, har flere gange oplevet asylansøgere være for nærgående over for kvinder. Foto: Kristian Brasen

Undervisning i dansk opførsel
I de små byer er man slet ikke vant til at snakke med fremmede kvinder, fortæller Rafi Ibrahim.

»Dernede går pigerne ikke bare hen til dig og siger hej. Kun hvis man er i familie. Når flygtninge kommer her, kommer der pludselig en pige over og siger hej, og der tror jeg, at de misforstår noget.«

Derfor vil integrationsminister Inger Støjberg (V) nu indføre undervisning i ligestilling og danske normer på asylcentrene.

Adfærden hos nogle af asylansøgerne gør ondt på Rafi Ibrahim.

»Da jeg kom til Danmark, var jeg selv i chok over, at pigerne bare kom og snakkede, men jeg vidste da godt, at man skal overholde loven og for eksempel ikke bare køre over for rødt her. Jeg kan ikke forstå, at når de kommer her og misbruger, at en pige siger hej, og tror, at så må de næsten bare springe på hende. Jeg er ked af, at så få skal ødelægge det for os andre.«

inger-støjberg

Støjberg: Ligestilling er ikke til diskussion
»I Danmark er der ligestilling mellem kønnene. Det er ikke til diskussion, og det skal man respektere, hvis man kommer hertil. Desværre kan det være svært at forholde sig til danske værdier, hvis man kommer fra et land, hvor kvinders rettigheder er ikkeeksisterende. Derfor bliver det nu et krav, at alle asylansøgere skal undervises i ligestilling, og hvordan vi opfører os over for hinanden i Danmark.« – Inger Støjberg, integrationsminister (V)

Pind

Søren Pind: Vi må ikke tage misforståede hensyn
»Ethvert overgreb er et overgreb for meget. Vi skal have nultolerance i forhold til seksuelle krænkelser. Jeg har derfor for det første bedt politiet undersøge, om vi har set episoder som i Tyskland og Sverige. For det andet har jeg netop igangsat en undersøgelse af, hvem gerningsmændene er i sædelighedssager. Vi bliver nødt til at finde nogle løsninger på det her, og vi må ikke – som vi har set eksempler på i andre lande – tage misforståede hensyn og fornægte fakta. Endelig kan myndighederne også handle lokalt. For eksempel har politiet i Thisted skærpet opmærksomheden mod uacceptabel adfærd i nattelivet, og politiet indgår i et konstruktivt samarbejde med lokale myndigheder, hvor der har været udfordringer.« -Søren Pind, justitsminister (V)

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.