Nogen vil hellere dø end at fortælle det til forældrene

Det kan være så skamfuldt for den unge, der får delt et kompromitterende billede, at vedkommende ikke tør sige det til sine forældre.

Det kan være så skamfuldt for den unge, der får delt et kompromitterende billede, at vedkommende ikke tør sige det til sine forældre.

»De skammer sig, og nogle af dem vil hellere dø, end at fortælle det til deres forældre. De er bange for at vise forældrene de billeder, hvor de har vist deres bryster foran et webcam. De tror, at deres forældre vil blive vrede og kede af det og skamme sig over, at de kunne finde på at gøre sådan noget,« fortæller Charlotte Smerup, børnefaglig konsulent i Børns Vilkår.

Både på BørneTelefonen og via chat får rådgiverne henvendelser fra et stigende antal børn og unge, hvis billeder er havnet i de forkerte hænder.

»Vi får mange henvendelser fra børn og unge, der har delt billeder med fremmede, som de har chattet med i et onlineforum som Facebook, og hvor de efterfølgende er blevet truet til at gøre ting foran webcams. Der er også mange, der hopper i fælden og sender billeder af sig selv i undertøj til en, som de tror, er på udkig efter modeller. Og så får vi henvendelser fra børn og unge, der er blevet fotograferet i omklædningsrummet, og hvor billederne er blevet delt med hele klassen,« fortæller Charlotte Smerup, der også hører eksempler på børn og unge, der i fuld tillid sender et billede til en ven eller veninde, som tankeløst deler det med en anden.

Medina er ked af mobning på sociale medier

Regulær mobning
Der er ikke kun gode råd på BørneTelefonen. Børns Vilkår oplever også massiv interesse fra landets skoler.

I 2015 rykkede skoletjenesten ud 436 gange for at holde oplægget ‘Dit digitale liv’, hvilket er rekord. En af de skoler, der flittigt drager nytte af Børns Vilkårs konsulenter, er Stenløse Privatskole.

»Vi har hvert år Børns Vilkår ude i vores 4.-klasser. Det er der, eleverne begynder at gå i klub og får en mobiltelefon, og vi bliver nødt til at lære dem, hvordan de skal begå sig med den,« fortæller afdelingsleder Lene Andersen.

Skolen har en meget klar mobilpolitik. Når eleverne kommer ind i klassen, skal de sætte mobilen i en holder, og når de er på ture, skal den være lydløs. Selvom skolen prøver at lære eleverne god mobiladfærd, går det alligevel galt uden for skoletid.

»Sidste år havde vi nogle sager med Ask, der er et forum, hvor man kan stille anonyme spørgsmål til hinanden, men hvor man godt kan regne ud, hvem afsenderen er. Det udviklede sig til regulær mobning. Vi havde nogle elever, der aldrig havde fred. Når de lå i deres seng og skulle sove, kunne der pludselig dukke en grim besked op. Selvom det foregår derhjemme, så påvirker det også skolen. Derfor har vi altid elevernes digitale adfærd på dagsordenen,« siger Lene Andersen.

Fem forældretips: Sådan forebygger du mobning

Gå til en voksen
Sidste år valgte skolen at få Børns Vilkår ud til alle klasser fra 3. til 9. og supplerede med et forældrearrangement.

»Forældrene er meget lydhøre. Det er vigtigt, at vi har et samarbejde forældre og skole imellem. Selvom den digitale udvikling går så hurtigt, og det er svært at følge med, er vi forpligtet til at prøve,« understreger Lene Andersen og fortæller, at de endnu ikke har haft sager med elever, hvis billeder er blevet misbrugt.

Hos Børns Vilkår prøver man at lære de unge, der ringer og skriver, at det er vigtigt, at de inddrager deres forældre eller en anden voksen.

»Selvom de synes, det værste er at fortælle det til deres forældre, så prøver vi at overbevise dem om, at sager, hvor de bliver forudlempet digitalt, kun stopper, hvis de fortæller det til en voksen,« siger Charlotte Smerup.

Sådan klæder du dit barn digitalt på:
  • Vær rollemodel, og spørg, om det er o.k., før du lægger billeder af barnet ud på sociale medier.
  • Lær dit barn, at man ikke må tage billeder af andre og dele dem uden først at spørge om lov.
  • Fortæl, at man ikke må skrive noget, som man ikke vil sige til den samme person ansigt til ansigt.
  • Forklar, at man ikke skal dele billeder af sig selv, som man ikke vil vise til sine forældre.
  • Fortæl, at så snart en besked er sendt, er den ude af ens hænder, og man har mistet kontrollen over det, man har sendt.

Kilde: Børns Vilkår

 

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.