Morten Østergaard: Derfor skal flygtninge arbejde

Flygtninge skal ikke bare stuves sammen i asylcentre som for eksempel her i Haderslev. De skal ud på arbejdsmarkedet hurtigst muligt og integreres i det danske samfund.

Flygtninge skal ikke bare stuves sammen i asylcentre som for eksempel her i Haderslev. De skal ud på arbejdsmarkedet hurtigst muligt og integreres i det danske samfund.

Vi står i en flygtningekrise, som er en kæmpe udfordring for vores samfund. Men når Dansk Folkepartis Martin Henriksen turnerer rundt med, at flygtninge ikke skal arbejde – blandt andet i en kronik her i Søndagsavisen 25. februar – gør han danskerne og dansk kultur stor uret ved ikke at have tillid til, at vi kan håndtere den udfordring sammen.

Og endnu værre: Det svar, han tilbyder – at flygtninge skal isoleres og ikke integreres – vil kun gøre udfordringerne større og langt dyrere.

Martin Henriksen, DF: Flygtninge skal ikke integreres

Hvis vi skal lykkes med opgaven, er der efter min mening kun én vej: at få flygtninge i job og dermed integrereret i det danske samfund hurtigst muligt.

Når der kommer mange flygtninge til Europa, kommer der også mange til Danmark. Sådan er det i dag. Sådan har det altid været. Derfor er det politisk fup, når et bredt flertal under dække af at ville bremse tilstrømningen har gennemført alt fra smykkeloven til integrationsydelsen.

Gift for integrationen
Problemet er, at de stramninger ikke blot er usympatiske, men også lægger gift ud for integrationen.

Mennesker, som skal holdes passive i et asylcenter, går i stå. Mennesker, som skal vente i tre år med at søge om familiesammenføring, nedbrydes psykisk. Mennesker, som får så lav en ydelse, at de hele tiden skal have ekstra almisser af kommunen for at kunne overleve, mister initiativ og bliver klienter. Det er et gigantisk selvmål.

I Radikale Venstre er vi ikke sky over for at se problemerne i øjnene. Integrationen er ikke lykkedes godt nok i de seneste årtier. Slet ikke. Og det kan ikke blive ved at gå, at flygtninge og indvandrere i så stort tal står uden for arbejdsmarkedet.

Derfor er det tid til at gå mere radikalt til værks. Så integrationen kommer hurtigere i gang, og vi stiller højere krav – både til flygtninge og til os selv.

Vi vil hellere løse problemerne på en langtidsholdbar og værdig måde frem for at føre symbolpolitik, som måske hurtigt tilfredsstiller kravet om ‘at gøre noget’, men som ofte virker stik imod hensigten.

Beskæftigelsesministeren: Flygtninge skal ikke tage andres job

Hvorfor vente så længe?
Netop derfor er Det Radikale Venstres politik, at flygtninge skal i gang med et forløb, der leder mod job og selvforsørgelse allerede fra det øjeblik, de kommer til Danmark. I dag må asylansøgere ikke arbejde, før de har siddet i et asylcenter i et halvt år. I dag går integrationen først i gang, når flygtningen kommer ud i en kommune. Hvorfor dog vente så længe?

Vi vil give asylansøgere lov til at arbejde med det samme. Dem med en videregående uddannelse skal have deres uddannelse vurderet i forhold til det danske arbejdsmarked, allerede mens de sidder i asylcentret. Ufaglærte og faglærte skal vurderes på deres kompetencer gennem virksomhedspraktik lige så hurtigt.

Danske virksomheder står i kø for at hjælpe med at løfte opgaven. Det kan ikke være rigtigt, at politisk ‘strammerkurs’ og almindeligt bureaukrati skal stå i vejen for, at de kan yde deres. Jeg har besøgt en virksomhed, som har tilbudt at tage imod seks flygtninge i virksomhedspraktik. Indtil videre har jobcentret kun formået at henvise en.

Vi hører tit fra Dansk Folkeparti, at flygtninge ikke skal have lov til at arbejde fra dag et, fordi det vil gøre det for attraktivt for flygtninge at komme hertil. Men ved I hvad?

Flygtninge går ud fra, at de skal arbejde.

De har aldrig været vant til at blive forsørget af nogen stat. De er ikke vant til at få noget foræret. For os handler det om at støtte den forventning og hjælpe dem godt på vej.

Der er nok at gøre og mange forbedringer, som faktisk ligger ligefor, hvis vi kunne blive enige om at løse opgaven i stedet for at slå os på brystet og føre symbolpolitik på Christiansborg. Lad os sætte flygtninge i arbejde, ikke i teltlejre.

Giver grænsekontrol overhovedet færre flygtninge? Ekspert giver svaret

Genmæle
Martin Henriksen (DF) skrev i Søndagsavisen i februar, at flygtninge hverken skal arbejde eller bo uden for asylcentrene, da de ikke skal integreres, men sendes hurtigst muligt hjem. Det får nu Morten Østergaard til at tage til genmæle.

 

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.