Flertal vil gøre alle til donorer

For at blive organdonor i dag kan man udfylde et donorkort og bære det på sig eller melde sig til donorregistret på Sundhed.dk.

For at blive organdonor i dag kan man udfylde et donorkort og bære det på sig eller melde sig til donorregistret på Sundhed.dk.

Efter at du er logget ind på din sundhedsprofil på Sundhed.dk, kan du med fem klik blive organdonor. Det bliver næsten ikke lettere, alligevel har kun knap en million danskere gjort det, også selvom 80 procent af befolkningen er positive over for at blive organdonor. Det har på ny rejst debatten om formodet samtykke.

Formodet samtykke betyder, at når man fylder 18 år, så er man automatisk organdonor, medmindre man aktivt går ind og vælger det fra. I en ny undersøgelse foretaget af YouGov for Søndagsavisen svarer 51 procent af de 1.006 adspurgte, at de går ind for formodet samtykke.

Det bekræfter Sundhedsminister Sophie Løhdes seneste udtalelser om, at ‘tiden er moden’ til at rejse spørgsmålet over for Etisk Råd på ny. Rådet har to gange tidligere sagt nej til formodet samtykke. Senest i 2008, hvor 9 af rådets 17 medlemmer sagde nej. Men skal man tro danskerne og sundhedsminis­teren, er tiden måske kommet til at ændre på det.

»Vi taler altid om, at det er vigtigt at lytte til folket. Hvorfor gælder det ikke her? Jeg håber, at Etisk Råd tænker sig grundigt om og tager hensyn til befolkningens ønsker,« siger formand for foreningen Liv Karin Riis-Jørgensen, der ikke går ind for, at man skal tage stilling til organdonation, men at man skal sige ja til organdonation.

Danskerne skal tage stilling til døden og organdonation: 5 ting du skal vide

Dødsfald hver anden uge
I 2015 stod 409 personer på venteliste til et nyt organ. Af dem døde 27 personer, før det blev 2016. Det svarer til, at der dør en hver anden uge, mens han eller hun venter på et nyt organ. Det får dog ikke Nyreforeningen til at ændre deres holdning. Landsformand Jan Rishave vil gerne have flere donorer, men han synes, at det skal være et frit tilvalg og ikke et aktivt fravalg.

»Det passer bedre til den danske ånd, at man selv vælger, hvad man gerne vil. Derfor synes vi, at man skal gøre en ekstra indsats for at presse folk til at tage stilling via kampagner og oplysning,« siger han.

Netop kampagner og oplysning har vist sig at have en god effekt i den periode, hvor de kører, ligesom opmærksomhed om organdonation i medierne får flere til at tilmelde sig.

Færre danskere donerer organer

Donation er en gave
Alligevel mener Karin Riis-Jørgensen ikke, at oplysning og kampagner har virket tilstrækkeligt.

»Vi har i mange år snakket om, hvordan vi skal få de 80 procent af danskerne, der gerne vil være donorer, til også at blive det. Og det har ikke rykket epokegørende. Derfor må vi til at tænke i nye baner og kigge til udlandet, hvor de har langt flere tilmeldte end os,« siger hun.

Karin Riis-Jørgensen gik selv ind i kampen for formodet samtykke, da hendes egen søn i 2001 blev nyresyg, og hun valgte at give ham en af sine nyrer.

»Det her handler om næs­tekærlighed. Det er en gave fra et menneske til et andet. Og det er jo fantastisk. I debatten bliver det nogle gange gjort til, at det er staten, der tager noget fra nogen. Og det handler det altså ikke om her. Det vil altid være muligt for de pårørende at sige nej,« understreger Karin Riis-Jørgensen.

Præst: Derfor skal du tale om døden med dine nærmeste

Så mange er donorer
30. september stod 946.285 danskere i donorregistret, og 80 procent af dem havde givet fuld tilladelse til, at sundhedsvæsnet måtte bruge deres organer. I 1990 hed det tal 20.166.

 

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.