Filosof: Danmarks flygtningepolitik er hyklerisk

Hvordan skal verden håndtere stigende antal flygtninge? I Danmark vægter politikerne nationale interesser højest, viser en analyse.

Hvordan skal verden håndtere stigende antal flygtninge? I Danmark vægter politikerne nationale interesser højest, viser en analyse.

Flygtningekrisen har længe fyldt i den offentlige debat, men politikerne diskuterer stadig en varig løsning.

Nu har Sune Lægaard, lektor i praktisk filosofi på Roskilde Universitet, lavet en analyse af, hvordan man rent filosofisk forholder sig til, at verden skal håndtere et stigende antal mennesker på flugt fra krig, forfølgelse, tortur og katastrofer.

De argumenter, der bliver brugt i flygtningedebatten, er ofte præget af modsætninger mellem idealisme og realisme, konkluderer han ifølge Videnskab.dk.

I den danske flygtningedebat er det tydeligt, at politikerne blander argumenter, som bunder i idealisme, sammen med realisme, mener Sune Lægaard.

Argumenterne er modsætningsfyldte, og når politikerne fører deres politik ud i livet, er det kun realismedelen, der bliver opfyldt.

»Groft sagt er den flygtningepolitik, de regeringsbærende partier vil føre, præget af hykleri,« siger Sune Lægaard, der ser det som et demokratisk problem.

Læs mere på Videnskab.dk: Forsker: Den europæiske flygtningepolitik er som at tisse i bukserne

Ikke nok hjælp i nærområderne
Helt konkret peger Sune Lægaard på to forslag, der ofte bliver fremlagt i flygtningedebatten: Hjælp flygtningene i nærområderne, og udfør asylbehandling i et land, der ligger uden for Europa.

De to forslag kan i sig selv være gode nok, mener han. Problemet er dog, at argumentationen for forslagene er modsætningsfyldt, og at politikerne kun leverer på realismedelen, når de fører politikken ud i livet.

Når politikerne overhovedet siger, at de vil hjælpe i nærområderne, er det et udtryk for idealisme. I argumentet ligger en accept af, at Danmark er forpligtet til at overholde internationale konventioner, som sikrer, at folk, der bliver forfulgt i deres hjemland, kan få beskyttelse og mulighed for at etablere et nyt liv i et andet land.

»Men politikerne smykker sig med lånte fjer, for de sender ikke nok penge til nærområdet, til at forfulgte flygtninge kan få beskyttelse og et værdigt liv,« siger Sune Lægaard.

»Vores forpligtelse er ikke bare at sørge for, at flygtninge ikke dør af sult. Det er ikke nok, at de kan overleve på et subsistens-minimum i en flygtningelejr i nærområdet. Hvis politikerne vil leve op til de internationale forpligtelser, skal flygtninge kunne leve et acceptabelt og sikkert liv,« fortsætter han.

Læs mere på Videnskab.dk: Migranter og flygtninge – hvad er forskellen?

Asylbehandling i et tredjeland
Heller ikke regeringens forslag om at lave asylsystemet helt om, så flygtninge fremover skal søge om asyl i Danmark, før de krydser Europas grænse, er baseret på holdbar argumentation, konkluderer Sune Lægaard.

»Igen bruger politikerne et argument, der grundlæggende bygger på, at de vil overholde de internationale konventioner og behandle alle asylansøgninger. Det vil de gøre ved at oprette hotspots i nærområderne, hvor folk kan søge asyl. Samtidig argumenterer de for, at vi på den måde får færre asylansøgere i Danmark, fordi man så kan afvise folk, der ikke har flygtningestatus ved grænsen til Europa.«

Men ifølge Sune Lægaard leverer politikerne kun på realismedelen af argumentet om, at flygtningekrisen bedst håndteres ved at behandle asylansøgninger i et tredjeland.

»De gør ikke den anden ting, der følger argumentet, nemlig at give folk mulighed for at søge asyl direkte fra deres nærområde. De bruger udelukkende argumentet til at begrænse indvandringen til Europa. Det er selektivt og hyklerisk,« siger lektoren.

Læs flere perspektiver på analysen og få en anden filosofs holdning til flygtningepolitikken på Videnskab.dk.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Britisk migrantforsker: Danmark har mistet hjertet

Forsker: Trump flirter med isolationisme – med fare for at starte 3. Verdenskrig

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.