Vælgerflugt fra DF til S

Den seneste tids kriser har kostet DF dyrt. Mange vælgere er vandret til andre partier.

Den seneste tids kriser har kostet DF dyrt. Mange vælgere er vandret til andre partier.

Danmarks næststørste parti bløder vælgere. Selvom Dansk Folkeparti havde endnu et fremragende valg i 2015, har den seneste tids kriser i partiet kostet dem dyrt i vælgere.

En ny analyse, som valgforsker Kasper Møller har foretaget for det politiske medie Altinget, viser, at 107.000 vælgere har forladt partiet siden valget. De fordeler sig på 21.000 til vennerne i Venstre, 45.000 til konkurrenterne fra Nye Borgerlige, mens de resterende er vandret til Socialdemokratiet.

Og især de sidste kan vise sig at blive afgørende, vurderer Altingets politiske kommentator Erik Holstein.

»De stemmer forrykker flertallet mellem rød og blå blok, og alene den vælgerbevægelse kan være nok til at gøre Mette Frederiksen til statsminister,« siger han til Altinget.

»Noget tyder også på, at Dansk Folkepartis øjeblikkelige krise kan blive det vindue, som Nye Borgerlige behøver for at etablere sig. På samme måde som den konservative krise gav nyt liv til Liberal Alliance i 2010,« siger han videre.

Martin Henriksen, DF: Flygtninge skal ikke integreres

Udlændingepolitik tiltaler
Ifølge Kasper Møller og Erik Holstein har især Socialdemokratiets kontante udmeldinger på flygtninge- og udlændingeområdet gjort dem til et fint alternativ for utilfredse DF’ere.

»Der er ingen tvivl om, at den kontante udlændingepolitik fra Mette Frederiksen og Sass tiltaler de vælgere, der flygter fra Dansk Folkeparti. Men også den mere EU-kritiske kurs er med til at gøre Mette Frederiksen mere tiltrækkende for dette vælgersegment,« siger Erik Holstein.

Med vælgervandringen har Socialdemokratiet indtaget rollen som det parti i midten, der tager stemmer fra både den ene og den anden side. En rolle, der historisk set har tilhørt De Radikale.

Erik Holstein vurderer, at Socialdemokratiets nye rolle skal stå sin første store test, når de skal forsøge at fastholde de ‘nye vælgere’, når skandalen om DF’s mulige misbrug af EU-midler er kommet lidt på afstand.

Filosof: Danmarks flygtningepolitik er hyklerisk

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.