Fiberbredbånd skal redde Udkantsdanmark

Udkantsdanmark er områder, der ligger langt fra større byer, og som er præget af en ringe økonomisk aktivitet og færre beskæftigelsesmuligheder end i resten af landet (Kristensen, 2015).

Blandt politikerne er der dog en udpræget velvilje til at styrke disse yderområder. Dette ses blandt andet i finansloven 2015, hvor det blev besluttet at afsætte 150 millioner kroner årligt de næste fire år til vækstinitiativer, der skal gavne landdistrikterne.

Heraf skal omtrent halvdelen af denne økonomiske indsprøjtning investeres i bredbånd gennem den såkaldte bredbåndspulje (Jessen & Nielsen, 2015). Og skal man tro den seneste undersøgelse fra Boligsiden.dk, så er der stor enighed blandt befolkningen.

Her svarede 10 % af boligkøberne at den største udfordring ved at bosætte sig på landet, er den dårlige mobil- og internetdækning (Jensen, 2015). Der er altså enighed om, at en forbedring af den digitale infrastruktur kan være med til at vende udviklingen.

For at imødekomme dette er det i stigende grad fibernet, der installeres, hvilket kan sikre, at landdistrikterne får både hurtigt og stabilt internet og telefoni. I den forbindelse kan man som forbruger med lethed drage fordel af at samle internet og telefoni hos ét selskab.

Waoo udbyder blandt andet lynhurtigt internet i kombination med fastnettelefoni via en fibernetforbindelse, således man undgår forsinkelser på samtaler og ”knas på linjen”.

Fibernettet, modsat det mere traditionelle ADSL bredbånd, har nemlig den fordel, at data transporteres via lys i lyslederkabler, hvilket sikrer den enormt høje hastighed.

Det er dog en stor ulempe, specielt for de mere affolkede områder i Danmark, at fibernettet endnu ikke dækker hele Danmark.

En sammenslutning af en række af landets største lokale fibernetselskaber, der tilsammen udgør Waoo, har dog gjort et stort stykke arbejde for at udbrede fibernettet i Danmark.

Kilder:

Jensen, A.-M. B. (2015, Juni 16). Boligsiden, www.boligsiden.dk: http://bolignyheder.boligsiden.dk/2015/06/politisk-stoette-til-udkantsdanmark/

Jessen, C. K., & Nielsen, J. B. (2015, November 21). Berlingske, www.b.dk: http://www.b.dk/politiko/vaekstpakke-nu-skal-udkantsdanmark-have-bredbaand

Kristensen, L. M. (2015 , June 11). Danmarks Radio, www.dr.dk: http://www.dr.dk/nyheder/politik/valg2015/fakta-rundt-om-udkantsdanmark

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.