Minister: »Danmark skal være kontantløst«

Det er nemmere og mere sikkert med et kontantløst samfund, mener erhvervsminister Brian Mikkelsen (K).

Det er nemmere og mere sikkert med et kontantløst samfund, mener erhvervsminister Brian Mikkelsen (K).

Når erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) i starten af marts forsøger at få gennemført en lovændring, der gør det muligt for butikker i Danmark at afvise kontantbetaling i tidsrummet 22-06, bliver det højst sandsynligt første skridt mod en gradvis liberalisering af betalingsloven.

Lovgivningen dikterer i dag, at alle butikker skal tage imod kontant betaling. Men det bliver den ikke ved med, hvis det står til den konservative minister.

»På sigt vil jeg gerne have, at vi er et kontantløst samfund. Det vil give mange fordele for Danmark og borgerne i Danmark. Men betingelsen er, at alle grupper i samfundet skal være parate til det, så det bliver ikke lige inden for de kommende år,« siger Brian Mikkelsen (K) til Søndagsavisen.

Skal butikker kunne afvise kontanter? Ja, siger brancheforening

Butikker må selv bestemme
Debatten om et kontantløst samfund har raset i årevis. På nejsiden har især Ældre Sagen og Forbrugerrådet Tænk argumenteret for ikke at åbne for, at butikker kan afvise kontanter, fordi der fortsat er grupper i samfundet, som ikke bruger andre betalingsmidler og ikke er trygge ved digitaliseringen.

På den anden side har Dansk Erhverv argumenteret for, at butikkerne selv skal have frihed til at bestemme, hvilke betalingsmidler de vil tage imod – blandt andet fordi kontanter er markant dyrere at håndtere end elektroniske betalinger, og fordi det vil sænke røveririsikoen for deres butikker og personale.

Kort er godt: Derfor gider supermarkederne ikke kolde kontanter

»I princippet synes jeg, at erhvervsdrivende selv skal kunne bestemme, hvilke betalingsmidler de vil tage imod. Omvendt har vi som samfund også en rolle at spille i det her overgangssamfund, hvor alt bliver digitalt. Der skal stadigvæk være mulighed for at bruge kontanter, indtil alle er med,« siger Brian Mikkelsen.

Han mener dog sagtens, at Danmark som samfund kan arbejde hen imod en digitaliseret økonomi.

»Jeg vil da tro, at vi er parate til at kaste os ud i at have en ambition om at være kontantfri om 10-20 år. Hvorfor skulle man ikke kunne nå det? Men man skal arbejde i retning af, at folk bliver mere fortrolige med de her betalinger. Og så skal vi lave betalingsløsninger, som er målrettet til særlige grupper hen ad vejen,« siger Brian Mikkelsen.

Kontanter er ved at blive udslettet: Bliver 1000-kronesedlen første offer?

»Vil give mange fordele«
Han mener derfor, at lovgivningen skal liberaliseres gradvist. Får han gennemført, at det er tilladt at afvise kontant betaling mellem 22 og 06, vil han »snart« forsøge at få ændret tidspunktet, så det allerede er tilladt at afvise kontanter fra klokken 20.

»Et kontantløst samfund vil give mange fordele. Det vil give mere sikkerhed, fordi man slipper for risikoen for røverier – både for de personer, der har kontanterne på sig, og de butikker, der har dem liggende,« siger Brian Mikkelsen og fortsætter:

»Og så er kontanter dyre for borgere og butikker. De er besværlige. De nye løsninger er nemmere, og de er billigere at betale med, hvilket betyder, at priserne vil falde. Så jeg ser mange fordele ved at gøre det her område meget mere frit.«

Lovændring på vej

Lovændringen, der gør det muligt at afvise kontanter mellem 22 og 06, forventes vedtaget, fordi der allerede nu tegner sig et flertal i Folketinget for forslaget. Det gør der først og fremmest, fordi Dansk Folkeparti nu er klar til at bakke op om det.

Kilde: ritzau

Få kontantbetalinger

Ved udgangen af 2015 var det kun hver fjerde eller femte betaling i detailhandlen, som var kontante. Det er især betalingskort, der har erstattet kontanter.

Kilder: Nets, Coop og Dansk Supermarked

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.