Forsker og forening enige: Giv ældre tilskud til psykolog

Angst kan være en invaliderende sygdom, og det er den lidelse, der ifølge Sundhedsstyrelsen sender flest danskere på førtidspension.

Alligevel kan danskere over 38 år ikke få tilskud til psykologbehandling. Det tilbud er nemlig forbeholdt de 18- til 38-årige. Nu langer flere eksperter ud efter den øvre aldersgrænse, skriver Videnskab.dk.

»Vi bør fjerne aldersgrænsen, der overhovedet ikke giver mening. Der er mange ældre, som lider af angst, og de bliver ikke favnet nogle steder,« siger Mikael Thastum, der er professor på Psykologisk Institut og arbejder på Angstklinikken i Aarhus.

Læs mere på Videnskab.dk: Forskere: Giv børn tilskud til psykolog og spar penge

Ifølge professoren handler aldersgrænsen ikke om faglighed, men om økonomi.

»Der er ingen faglig fornuftig begrundelse for aldersgrænsen. Det er ren økonomi. Hvis man er over 38, betyder det jo ikke, at man ikke får angst eller depression,« forklarer han.

Kan skabe millionbesparelse
Niels Thastum møder opbakning hos andre forskere og Dansk Psykolog Forening, hvor man også er uforstående over for aldersgrænsen på de 38 år.

»Der er ingen faglig begrundelse for, at man skulle have mindre behov for behandling som 35-årig end som 45-årig. Der er mange danskere over 38, som har angst og behov for behandling, og dem er der ikke nok tilbud til,« siger formanden for foreningen, Eva Secher Mathiasen, og tilføjer:

Læs mere på Videnskab.dk: Risikoen for at få angst er størst hos kvinder

»Det handler om, at politikerne ikke ønsker at prioritere området økonomisk, selvom det faktisk kan betale sig i det lange løb.«

Dansk Psykolog forening har for nylig lavet en rapport, som viser, at vi potentielt kan spare millioner af kroner hvert år ved at fjerne den øvre aldersgrænse.

Rapportens beregninger er lavet ud fra, at regeringen i 2011 fjernede aldersgrænsen for tilskud til behandling af depression. Det har ifølge rapporten fra Dansk Psykolog Forening sparet det danske samfund for 300 millioner kroner hvert år siden 2011, fordi 30 procent færre fik førtidspension på grund af depression.

I Danmark får 2.000 mennesker årligt førtidspension på grund af angst.

Læs mere på Videnskab.dk: Mindfulness hjælper mod angst og depression

»Derfor forventer vi, at det samme vil ske, hvis vi fjerner den øvre aldersgrænse for, hvem der må få tilskud til angstbehandling,« siger Eva Secher Mathiasen.

Minister åbner for udvidelse
Den fungerende sundhedsminister Karen Ellemann mener, at tilskuddet til behandling hos psykolog er et godt redskab til at hjælpe nogle af de grupper, der lider af angst.

»Det er helt afgørende, at man kan få den rette hjælp, hvis man bliver ramt af angst. Her er psykologordningen et af de tilbud, som nogle angstramte kan have gavn af,« siger Karen Ellemann, der er sundhedsminister, mens Ellen Trane Nørby er på barsel.

Hun vil derfor ikke afvise, at tilskuddet til behandling af angst for voksne over 38 år kan udvides.

»Det er muligt, at vi skal se på aldersgrænsen for tilskud til angstramte. Sundhedsministeriet er derfor også i gang med at undersøge, hvad det vil koste at udvide ordningen til at omfatte flere,« lyder det.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Eksamensangst fjernes med simpel øvelse

Kæmpestudie: Samtlige dinosaurforskere har taget fejl i 130 år

Helt vildt: Kæmpe sort hul er slynget ud af sin galakse

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.