Kristian Jensen: »Brug flere penge«

Finansminister Kristian Jensen mener, at danskernes økonomi er gearet til et større forbrug, som er til gavn for hele samfundet.

Finansminister Kristian Jensen mener, at danskernes økonomi er gearet til et større forbrug, som er til gavn for hele samfundet.

Selvom pengene de seneste år er begyndt at sidde løsere på de danske forbrugere, er der stadig råd til at forbruge endnu mere.

Det mener finansminister Kristian Jensen (V), der opfordrer danskerne til ikke blot at fylde bankbogen, men i stedet at sende pengene ud at arbejde.

»De fleste danskere har penge på kistebunden. Og de penge kan komme ud i forbrug, der kan sætte yderligere gang i den vækst, der er ved at være i dansk økonomi. Og derfor er det, at vi har en unik mulighed nu for at sige til danskerne, at der er råd til mere forbrug,« siger han og fortsætter:

»Vi har nedbragt gælden. Vi har polstret os. Formålet med at tjene penge er, at de kommer ud til forbrug. Og det er der råd til i økonomien.«

Finansministeren henviser til tal fra Nationalbanken, der viser, at danskerne lige nu har rekordmange penge stående i banken.

De danske forbrugere er kommet ud af sparehulen

Små bump forvirrer
Efter nogle tunge år under krisen er danskerne kommet godt i gang med at forbruge igen. Sidste år brugte hver dansker i gennemsnit 3.500 kroner mere på privatforbrug end året før. Men man skal ikke lade sig forblænde af den nuværende fremgang, påpeger Kristian Jensen:

»Små udsving kan godt vise fremgang den ene dag, men tilbagegang senere. Hvis man kigger historisk over udviklingen, har vores privatforbrug ligget utroligt lavt og også under landene omkring os.«

En ny analyse fra Finansministeriet viser, at dans­kernes privatforbrug er det sjettelaveste målt i forhold til bruttonationalproduktet (BNP) blandt de 29 OECD-lande, der findes tal for.

Det handler dog ikke kun om vores lyst til at forbruge penge. I Danmark har vi en stor offentlig sektor, og det betyder, at vi ikke skal bruge penge på offentlige tjenes­teydelser, som man i andre lande skal købe sig til, og som derfor bidrager til privatforbruget i disse lande. Derfor bør den offentlige sektor ifølge ministeren også fylde mindre i procent af BNP.

»Den vækst, der kommer i BNP, skal bruges til, at vi beslutter os for at bruge mere i privatforbruget. Siden krisen er den offentlige sektor kommet til at fylde meget mere, og mit budskab er, at det er på tide, at vi får lov til at bestemme noget mere over vores egne penge,« siger Kristian Jensen.

Han gør opmærksom på, at regeringen til efteråret vil præsentere en skattereform, der foruden at gøre det mere attraktivt at være i arbejde skal give danskerne flere penge, så skridtet til at forbruge bliver kortere.

En del af forklaringen på, at danskerne ikke har brugt så mange penge, er, at de har afdraget på deres gæld under krisen. Ser du ikke det som et sundhedstegn?

»Jo, det er ganske sundt at afdrage gælden. Men det er også sundt for et samfund, at der er et forbrug. Selvom ledigheden er lav, er der stadig mange, der står uden et job, og hvis vi får mere gang i forbruget, får vi mere gang i samfundsøkonomien.«

Ser du en sammenhæng mellem det lave forbrug og det faktum, at Danmark er det dyreste land i EU?

»Jeg ser det som et udtryk for, at vi har vænnet os til, at vi er et dyrt land, og at vi derfor holder igen med en række ting. Og jeg håber netop på, at vi kan give danskerne noget større frihed.«

Er det attraktivt nok at forbruge i Danmark?

»Vi ser gerne, at vi kan gøre det mere attraktivt at handle i Danmark. Det er derfor, at vi har arbejdet med at sænke afgifterne, så det forbrug, du har i Danmark, får du mere for pengene for, i stedet for at du bliver fristet til at forbruge i udenlandske butikker.«

Danskerne bliver flået i supermarkedet

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.