Derfor bør du ALTID vaske dit nye tøj, før du går med det

Det meste tøj på butikkernes bøjler er behandlet med rigelige mængder kemi i produktionen.

Det meste tøj på butikkernes bøjler er behandlet med rigelige mængder kemi i produktionen.

De fleste af os kan ikke vente med at få vores nykøbte tøj på, men det betyder også, at vi sjældent får det vasket, inden vi begynder at bruge det.

Men det er en dårlig idé at tage det nye tøj på, før du har vasket det. Det forklarer ekspert i fremstilling af tøj, Lana Hogue til Elle.com.

Først og fremmest gemmer der sig potentielt en mindre hær af bakterier i tøjet, da det kan have været igennem mange hænder og flere ture til prøvelokalet, før du valgte at købe det. Men bakterier er trods alt naturlige og for det meste ganske harmløse.

Problematisk kemi fundet i populære cremer, makeup og barberskum

Kan give grim kløe
Mere vigtigt end andres bakterier er det faktum, at næsten alt tøj i butikkerne er behandlet med kemiske stoffer, der kan skade os, hvis de kommer i direkte kontakt med huden:

– Du burde så absolut vaske  dit tøj, før du tager det på. Specielt hvis det kommer i kontakt med hud, eller noget du sveder i, forklarer Lana Hogue til Elle og fortsætter:

– De fleste af kemikalierne, der bruges til at farve stoffet og behandle garnet, så det kan komme igennem udstyret til spinding, er kendte irritanter.

Disse såkaldte irritanter kan give sygdomme som dermatitis, der er en intenst kløende hudsygdom, hvis de kommer i kontakt med huden.

Forbrugerrådet advarer mod farlig kemi: Her er 5 tandpastaer, du skal undgå

Kemi fra start til slut
Lana Hogue forklarer, at der bruges skadelige kemikalier hele vejen igennem tøjprocessen, helt fra at garnet sprøjtes med anti-svampe stoffer til det sprøjtes med andre kemikalier, der får garnet til lettere at glide igennem maskineriet.

Og hvis en farve skal sidde godt i stoffet, så kræver det også, at man behandler stoffet med endnu flere kemikalier. Selv hvis man køber en trøje, der er lavet i 100 procent bomuld, så er der er en god chance for, at den er blevet behandlet med masser af kemikalier.

Så en god lille tommelfingerregel er at udsætte glæden ved at stikke benene i et par nye jeans, men lige vente en dag eller to, så der er tid til at vaske det nye tøj.

Men husk også, at man fx ikke må vaske jeans alt for ofte – læs mere om det her.

Hormonforstyrrende og allergifremkaldende: 28 ud af 40 deodoranter dumper i norsk test

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.