6 tegn på, at du mangler vitaminer

Træthed kan være et af symptomerne på vitaminunderskud.

Træthed kan være et af symptomerne på vitaminunderskud.

Døjer du med nogle små skavanker, som du ikke umiddelbart kan forklare, så mangler din krop måske vitaminer eller mineraler.

– De fleste danskere er gode til at spise en sund og varieret kost, der dækker dem fint ind med mineraler og vitaminer. Men der findes også visse risikogrupper, fx dem, der spiser en ensidig kost som ældre eller meget kræsne børn. Eller hvis du er hoppet på en skrap slankekur, hvor du skærer en masse madvarer fra. Unge mennesker, der spiser en masse halvfabrikata eller fastfood, risikerer også at komme til at mangle nødvendige mineraler eller vitaminer, siger Gitte Dreyer, klinisk diætist og ejer af Diætisthuset.

Få tips til 16 sunde mellemmåltider på Femina.dk

Hun giver her en oversigt over de vitaminer og mineraler, som vi oftest kommer i underskud af, og de symptomer du oftest vil opleve i den forbindelse.

6 typiske symptomer:

  1. Muskeltræthed. Kan være et symptom på, at du mangler E-vitaminer
  1. Nedsat immunforsvar (Eksempelvis hvis du ofte bliver forkølet, får influenza eller halsbetændelse). Kan være et symptom på, at du mangler C-vitaminer eller A-vitaminer
  1. Natteblindhed. Kan være et tegn på, at du mangler A-vitaminer
  1. Meget tør hud, skøre negle og hår, der ikke vil vokse. Kan være tegn på, at du mangler A-vitaminer eller B-vitaminer
  1. Dårlige tænder (Tandkødsbetændelse og paradentose). Muligvis mangler du C-vitaminer eller D-vitaminer.
  1. Generel træthed. Det kan være, at du mangler jern eller B12-vitaminer. Men trætheden vil man også kunne opleve ved mange andre former for vitamin- eller mineralmangel

Her er ni ting, du kan gøre i stedet for at løbe

Spørg dig for hos lægen
Kan du genkende nogle af tegnene på listen fra dig selv, eller nogen du kender, så få et tjek hos lægen, før du kaster dig ud i at spise en masse kosttilskud.

– Det er vigtigt, at du ikke forsøger at diagnosticere dig selv, men konsulterer en læge, hvis du oplever et eller flere af disse symptomer. Lægen vil kunne tage en blodprøve og se, om du eventuelt mangler nogle vitaminer eller mineraler, siger Gitte Dreyer.

De kan ophobe sig
Selvom det er meget vigtigt, at kroppen får de mineraler og vitaminer, den skal bruge, så må du ikke begynde at tage meget høje doser, uden at lægen har ordineret det.

Her er tre hemmelige ting, der påvirker din vægt

– Pas på med overdosering af vitaminer eller mineraler. Nogle af dem vil ophobe sig i kroppen, hvis du får for mange, og det kan give andre lidelser. Hvis lægen finder ud af, at du har en mangel, kan det være nødvendigt med et tilskud umiddelbart, men fremover skal du sørge for at få det ind som en del af din kost, siger Gitte Dreyer.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.