Er det derfor vi elsker pasta? Videnskaben har fundet en sjette smag

Elsker du også pasta? Så er det måske på grund af en sjette, og hidtil ukendt, grundsmag.

Elsker du også pasta? Så er det måske på grund af en sjette, og hidtil ukendt, grundsmag.

I flere år har madelskere og kokke arbejdet ud fra en liste på fem basis smage: sødt, surt, salt, bittert og så den nye dreng i klasse; umami, der kom på listen over grundsmage for under ti år siden.

Alle ting vi spiser er således en kombination af disse fem grundsmage. Og ligemeget hvor kompleks en smag kan synes, så er den i sidste ende en kombination af de fem ovenstående grundsmage. Eller hvad?

En sjette grundsmag
Nu foreslår forskere, at vi potentielt skal tilføje en sjette smag til listen over grundsmage – og den sjette grundsmag kan måske forklare, hvorfor vi elsker fødevarer som pasta og brød, selvom vi godt ved, at vi burde skære ned på det.

Det er en undersøgelse fra Oregon State University, der foreslår, at vi måske burde overveje at indføre en sjette grundsmag, der kunne hedder “stivelse”. Det skriver siden New Scientist.

Tidligere har forskere troet, at vi mennesker elskede stivelses- og kulhydratholdige fødevarer, fordi de er fyldt med sukker, og altså skulle falde under den søde grundsmag. Men det nye studie ved Oregon State University foreslår, at det er smagen af “stivelse”.

Ved at kombinere flere former for fødevarer i deres undersøgelser, samtidig med at kunne blokere testpersonernes mulighed for at smage “sødme”, kunne forskerne bag, isolere en ny smag. Denne smag blev af forskellige testpersoner beskrevet som ris-smag, pasta-smag og brød-smag.

Forskernes fund kan måske være forklaringen på, hvorfor så mange af os elsker pasta, ris og brød – selvom vi ved, at man ikke skal spise det i store mængder.

Mad med Gorm: Pastaretten alle snakker om

Her den søde kartoffels fordel

Mange tager fejl af kostrådene: Tæller juice, løg og kartofler med i ‘6 om dagen’?

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.