Julefrokosten kan gøre dig syg

Når mange mennesker skal til julefrokost, og maden serveres som buffet, kan det meget let blive rodet.

Skeen til flæskestegen bliver også brugt til de brunede kartofler, og der klasker måske lidt rødkål ned over de andre retter på buffeten. En julefrokost kan faktisk være ganske uhygiejnisk.

– Hvis hygiejnen ikke er i orden, kan det i værste fald give en omgang novovirus. Altså en klassisk roskildesyge. Man får diarré, kaster op og får hovedpine – og der kan faktisk gå alt fra en halv til fem dage, før den viser sig, forklarer Michael René, der er hygiejneekspert, lektor ved Professionshøjskolen Metropol og forfatter til ’Håndbog i praktisk hjælp’.

Derfor får du ondt i maven, når du har spist for meget

Kræver lange redskaber
Det handler især om, hvorvidt maden har været opbevaret ved de rigtige temperaturer inden spisningen, og om buffeten er anrettet på en hygiejnisk måde.

– De redskaber, man tager maden med, skal være lange. For vi har alle urene håndflader, og jo kortere afstand fra hænder til maden, desto større risiko for at der bliver overført bakterier. Så det er virkelig vigtigt. Herudover skal man også sørge for, at der er et redskab til hver ret, så den samme ske ikke bliver kørt rundt i flere forskellige retter, siger Michael René.

Han peger også på, at strukturen omkring buffeten er vigtig.

– Alle skal gerne gå én vej rundt om buffeten, så folk ikke render frem og tilbage. Jo mindre kontakt med buffeten, desto bedre, fordi der hvirvler en masse støvpartikler rundt i luften. Så sørg for at forkorte tiden rundt om bordet, lyder rådet fra Michael René.

Drik cola mod dårlig mave – men den brune sodavand skal blandes op med vand

Det handler om den sunde fornuft
Når man endelig er kommet ned til sit bord for at spise, skal man igen holde øje med hygiejnen.

– Har du lige rørt ved et håndtag eller din mobiltelefon, skal du måske ikke røre ved maden, siger Michael René.

Hold i øvrigt også øje med, hvor lang tid maden står fremme. Efter tre timer i stuetemperatur er kødet ikke ideelt at spise.

– Det handler jo meget om at bruge sin sunde fornuft. Duft til maden og brug sanserne, inden du spiser den, råder hygiejneeksperten.

Har du endnu ikke fundet kjolen til de kommende julefrokoster, så få inspiration til 29 fantastiske kjoler her

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.