Dette får risikoen for børneastma til at styrtdykke

Hvert tredje astmatilfælde hos børn på fem år kan undgås, hvis mødre har godt med omega 3-fedtsyrer i blodet under graviditeten.

Hvert tredje astmatilfælde hos børn på fem år kan undgås, hvis mødre har godt med omega 3-fedtsyrer i blodet under graviditeten.

»Det her er helt fantastisk!«

For professor Hans Bisgaard fra Københavns Universitet har mange års forskning i årsagerne til børneastma nu nået sit højdepunkt.

I et studie, der netop er blevet publiceret i verdens førende sundhedsvidenskabelige tidsskrift, New England Journal of Medicine, slår han sammen med en række kolleger fast, at risikoen for at føde et barn med astma daler med 30 procent, hvis moderen har spist fiskeolie i tredje trimester: de sidste tre måneder af graviditeten. Det skriver Videnskab.dk.

»Det er i sig selv massivt. Kan vi forebygge en tredjedel af børneastmatilfældene i befolkningen med fiskeolie, har vi fundamentalt ændret tilgangen til forebyggelse af en sygdom, som vi har forsøgt at forstå gennem mange år,« siger Hans Bisgaard, der er leder af Dansk BørneAstma Center og professor i børnesygdomme ved Københavns Universitet, til Videnskab.dk.

150.000 danske børn lider af astma, der dermed er den største kroniske børnesygdom herhjemme. Omkring 235 millioner mennesker er ramt på verdensplan.

Genvariant opper fiskeolies effekt
Ekstra opsigtsvækkende ved det nye studie er, at forskerne også målte niveauet af omega 3-fedtsyrer i de gravide kvinders blod, da forsøget gik i gang, og sammenholdt oplysningerne med kvindernes genetiske profil.

Læs mere hos Videnskab.dk: Overraskende: Antibiotika er »hamrende effektivt« mod astmaanfald

Målingerne tegner et tydeligt billede af, at en særlig gruppe kvinder har ekstra gavn af fiskeolie. Det drejer sig om de kvinder, som spiser mindst fisk, og som samtidig har en særlig variant af genet FADS – varianten GG, som gør det sværere at omsætte fiskeolie i kroppen.

Effekten på astmaforebyggelse i denne gruppe er helt oppe på over 50 procent i forhold til kvinder, som fik placebo.

Resultaterne af det fem år lange forsøg får astmaprofessoren til at smide tøjlerne og finde de store ord frem.

Læs mere hos Videnskab.dk: Forskere bryder sex-tabuet 

»Det her er et helt klart højdepunkt på mine 35 års forskning i børneastma. Det bliver ikke større. Jeg er en glad mand, for det er storartede resultater,« siger Hans Bisgaard.

»Fundet er grundlæggende spændende, men vi kan også tage næste skridt og udpege den del af befolkningen, der vil have særlig gavn af fiskeolie i stedet for bare at give til alle. Det giver mulighed for at lave præcisionsforebyggelse,« konstaterer han.

Veldesignet studie får ros
Hans Bisgaard bliver bakket op af en kommentar i New England Journal of Medicine. Her hæfter fedtsyreforsker Christopher E. Ramsden sig ved, at det er et stærkt, dobbeltblindet, randomiseret, placebo-kontrolleret studie.

»Samlet set understøtter fundene (af mødrenes lave koncentrationer af flerumættede fedtsyrer og deres genetiske sammensætning) konklusionens troværdighed,« skriver Christopher E. Ramsden fra National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism, NIH, til Videnskab.dk.

Læs mere hos Videnskab.dk: Hvorfor er vi vilde med fyrværkeri? 

Susanne Hansen, der er epidemiolog på Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed under Region Hovedstaden, kalder det nye studie for veludført og veldesignet.

»Det bliver spændende at følge børnene på lang sigt for at se, om effekten af fiskeolie stadigvæk kan ses, når de bliver ældre end fem år,« siger hun til Videnskab.dk.

Susanne Hansen er dog forsigtig med at råde gravide til at øge deres indtag af fiskeolie markant.

Læs hvorfor og se hele historien på Videnskab.dk.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.