Flertal af danskerne: »Så klap dog i!«

Det kræver øvelse at vænne sig til at være mere stille, men både arbejdspladsen og parforholdet har glæde af det, siger ekspert.

Det kræver øvelse at vænne sig til at være mere stille, men både arbejdspladsen og parforholdet har glæde af det, siger ekspert.

Tale er sølv, tavshed er guld, lyder et gammelt dansk ordsprog. En undersøgelse, som YouGov har foretaget for Søndagsavisen, viser, at over halvdelen af danskerne savner, at de vise ord blev efterlevet.

56 procent af danskerne elsker nemlig stilhed og mener, at der generelt er for lidt af den.

Ud over at vi bliver påvirket af støj fra elektronik og trafik, peger psykolog Birgitte Sølvstein på, at noget af det, der hæmmer stilheden, er, at mange mennesker bliver stresset ved tanken om den.

»Rent fysiologisk stresser støj kroppen, og når vi er stressede, påvirker det os psykisk. Men for nogle kræver det en seriøs indsats at kunne hvile i stilheden. Når vi lever et hektisk liv, bliver det en meget brat overgang, når vi endelig er stille. Det første, der sker, er ikke, at vi føler, at det er fryd og gammen, for ens rastløshed og uro bliver tydelig, når der er stille,« forklarer hun.

Denne type bliver lettere ramt af stress og angst

Sådan har vi det med stilheden
  • 59% af kvinderne og 54% af mændene elsker stilhed og mener, at der generelt er for lidt af den.
  • 11% af danskerne bryder sig ikke om stilhed og har altid radioen eller tv’et tændt, når de er alene hjemme.
  • 24% af de unge mellem 18 og 34 år bliver bekymret, hvis der opstår stilhed, når de er sammen med en ven eller kæreste.

Kilde: YouGov for Søndagsavisen, 1.005 svar

Skulle vænne sig til stilheden
Birgitte Sølvstein arbejder i sin praksis med, hvordan stilhed kan begrænse stress, men har på egen krop også oplevet, hvordan stilhed i store mængder kan være udfordrende.

»Jeg var for et par år siden på et kursus, hvor alt skulle foregå i stilhed. Jeg var rastløs, var ved at blive vanvittig, og jeg kunne slet ikke være i mig selv, for det er ikke særlig nemt bare at være stille. Den første halvanden dag overvejede jeg at tage hjem, men så skete der pludselig et eller andet, og så var det bare fantastisk,« siger hun.

En lang række danske undersøgelser har tidligere vist, at larm på storrumskontorer præger medarbejdernes velvære negativt. Alligevel oplever Bastian Overgaard, der er ekspert i stilhed og rådgiver firmaer i, hvordan den kan bruges til at skabe større overblik, en modstand mod stilheden.

»Jeg oplever, at folk er bange for den. Men hvis vi eksempelvis prøver at veksle mellem stilhed og snak til møder, vil man opleve, at man vil tale med meget mere ro og overblik. Der vil være mange af de ting, som man troede, var nødvendige at sige, som viser sig at være irrelevante. Stilheden kan bruges til at gøre os til bedre kommunikatorer,« forklarer han.

Denne yogaøvelse letter din stress

Ledelsen skal gå forrest
En af de arbejdspladser, som arbejder med stilhed til deres møder, er Region Midtjylland. Ifølge Bastian Overgaard har det betydet, at deres møder er blevet 20 procent mere effektive, fordi mødedeltagerne er blevet nærværende, og der skabes plads til refleksion.

Men det er ikke kun arbejdspladser, men også parforholdet, der kan have gavn af de potentialer, der ligger i stilheden.

»Det kan eksempelvis være, at man mødes i stilhed, når man kommer hjem, så man ikke bare starter med at lukke en masse lort ud om sin dag. Man vil opdage, at rigtig meget af det, vi siger, er støjforurening, fordi vi har et behov for bare at tale. Men stilheden skal være aftalt, så tavsheden ikke bliver akavet, pinlig eller bliver brugt som et våben,« forklarer han.

På samme måde skal det også introduceres korrekt på arbejdspladsen.

»Det skal være ledelsen, der sætter det i gang, så det ikke bare er en medarbejder, der pludselig er stille. Man skal opstille nogle stilleregler – det kan være, at man har stilletid på kontoret fra 9 til 11 eller bruger det som et element i samspil med tale til møderne,« siger Bastian Overgaard og understreger, at der selvfølgelig skal være plads til snak – det skal bare ikke være konstant og hele tiden.

5 gode råd mod stress

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.