12-årige Benjamin tabte sig: Min behandling varer resten af livet – og det er okay

12-årige Benjamin har tabt sig takket være Holbæk-modellen.

12-årige Benjamin har tabt sig takket være Holbæk-modellen.

I januar i år fik 12-årige Benjamin Eckeroth en besked, han havde ventet på i årevis: Han var endelig blevet normalvægtig.

Helt fra spæd vejede han med sine 4.566 gram mere end andre babyer. Og vægten fortsatte opad – mere end normalt var.

»Benjamin var rigtig madglad. Han spiste meget og tog for meget på. Krydderboller til morgenmad, mange portioner, få grøntsager og kager og slik. Og han fik slet ingen motion. Heldigvis er han aldrig blevet mobbet, men det blev klart for os, at vi måtte gøre noget,« fortæller hans mor, Pia Eckeroth.

Benjamin startede i et forløb hos overlæge i børnesygdomme Jens-Christian Holm på Holbæk Sygehus for omkring fem år siden. Her fik familien en kostplan, som Benjamin skulle følge.

»I starten var det lidt irriterende, at mine venner måtte få slik og snacks, når jeg ikke måtte. Men nu er det bare sådan, det er. Det generer mig ikke længere, for jeg gider ikke tilbage og være overvægtig. Så jeg siger nej tak,« fortæller Benjamin.

Overlæge: Sådan taber  du dig – og holder vægten

En gladere dreng
Pia Eckeroth har undervejs følt sig som den strenge mor.

»Jeg kan mærke de hårde blikke, når nogle synes, det er synd, at Benjamin ikke må spise løs af slik. Men jeg har fået en gladere dreng nu. Benjamin var ikke så social tidligere, for alle spillede håndbold eller fodbold, og det gjorde Benjamin ikke,« siger hun og suppleres af Benjamin:

»Det var ikke sjovt, når jeg vejede så meget og havde svært ved at bevæge mig. Jeg ville gerne tabe mig, for det er også usundt at være overvægtig.«

Omlægningen af Benjamins vaner gav resultater, og han gik fra overvægtig til normalvægtig, efter at både kost og motion blev ændret væsentligt.

Til frokost får Benjamin højtbelagt smørrebrød med i madkassen. Leverpostej, lyst brød og pålægssalater er skiftet ud med rugbrød, roastbeef og æg toppet med grøntsager. Og en pose med snackgrønt ved siden af.

Vi er urealistiske, når vi skal tabe os

»Om aftenen er der ballade, hvis der en sjælden gang ikke er salat eller grøntsager til maden,« siger Pia Eckeroth og kigger på Benjamin, der tilføjer:

»Hvis vi går på buffet­restaurant, starter jeg altid med en stor skål salat.«

Også motionen er blevet en fast del af Benjamins hverdag. Han løber to kilometer hver dag året rundt, rider og er blevet klubmester i badminton efter vægttabet.

»Hvis vi har været ude, og Benjamin ikke har fået løbet en dag, beder han om at blive sat af to kilometer fra huset, så han kan løbe hjem,« fortæller Pia Eckeroth.

Da Benjamins femteklasse i foråret fik den første stil for, var emnet ‘en rejse’. Mens andre børn skrev om ferier, beskrev Benjamin sit forløb på sygehuset og rejsen mod en normal vægt. En rejse, han er helt på det rene med, aldrig ender:

»Det her er noget, jeg skal gøre resten af livet, for jeg ved, at det er sundt og godt for mig at passe på min vægt. Og hvis jeg får børn, vil jeg passe på, at de ikke spiser for meget usundt, så de ikke skal det samme igennem.«

Holbæk-modellen

Planen er udviklet til børn, men kan også bruges af voksne. Den skal ikke kun bruges i vægttabsperioden, men også når vægttabet er opnået. Og så skal den bruges uden kompromiser 24 timer i døgnet resten af livet.

Planen her er et eksempel, for den tilpasses individuelt til patienten ud fra 160 spørgsmål om kost og vaner.

Man skal ikke være bange for at tabe sig for meget, for det vil ikke ske, og normalvægtige familiemedlemmer bliver ikke pludselig undervægtige af at spise efter planen.


Mad og måltider:

Morgenmad: Ingen chokopops og guldkorn. Spis i stedet havregryn, havregrød, rugfras, minifras, ristet rugbrød med pålæg med 1-6 procent fedt.
Frokost: Ingen leverpostej, spegepølse og kødpølse. Spis i stedet tre-fire halve stykker rugbrød med 1-6 procent-pålæg som kylling, kalkun, torskerogn, makrel, tun, roastbeef, skinke og hamburgerryg.
Eftermiddag: Ikke nudler eller knækbrød med frugt – i stedet de samme ting, man kan spise om morgenen.
Aftensmad: Brug tallerkenmodellen – del tallerkenen op i et T. Over øverste streg, hvilket vil sige på halvdelen af tallerkenen, lægges grøntsager. På den ene side under stregen lægges kød, fjerkræ eller fisk med lav fedtprocent, på den anden side kartofler, fuldkornsris eller fuldkornspasta. Portionsanret i køkkenet. Stil ikke maden ind på bordet. Vent 20 minutter med at spise en eventuel anden portion.

Generelt: Man skal blive mæt med måde til måltiderne. Spring ikke måltider over. Drik vand, skummetmælk eller minimælk.


Fastfood og snacking:

Fastfood: Højst en gang om måneden.
Slik, kage, is: Højst en gang om ugen – for op til fem eller 10 kroner, afhængigt af alder.

Drikke: Højst en halv liter om ugen af sodavand, saft, kakaomælk, iste og så videre. Også selvom det er light.


Vaner og aktiviteter:

Tv/computer/tablet: Højst to timer om dagen og først efter klokken 17.
Motion: Dyrk en aktiv motionsform som for eksempel håndbold eller fodbold. Tag cyklen til arbejde eller skole (eller noget af vejen), hvis det er muligt.
Søvn: Få nok søvn om natten.
Rygning: Stop med at ryge, for rygning gør det hele sværere.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.