Tarmbakterier kan være nøglen til ny fedmemedicin

Har du problemer med vægten, kan løsningen være at få gjort noget ved kombinationen af bakterier i dine tarme.

Tarmbakterier ser nemlig ud til at spille en stor rolle for kiloene på sidebenene.

Det har flere forskningsresultater allerede vist, og nu viser et nyt videnskabeligt studie med dansk deltagelse, hvilke tarmbakterier der giver en slank talje, og hvilke der får dellerne til at vælte ud over buksekanten. Det skriver Videnskab.dk.

»Vores studie er det seneste resultat i rækken – det næste skridt på vejen mod en dag at kunne afhjælpe fedme ved at ændre på tarmbakteriernes sammensætning,« siger professor Karsten Kristiansen fra Genomforskning og Molekylær Biomedicin på Biologisk Institut ved Københavns Universitet.

Læs mere på Videnskab.dk: Find ud af, hvor meget tarmbakterier betyder for krop og sind

Overvægtige kinesere manglede tarmbakterier
I det nye studie har Karsten Kristiansen sammen med de kinesiske samarbejdspartnere lavet en detaljeret analyse af bakteriesammensætningen i tarmene blandt:

  • 72 ekstremt overvægtige kinesere med et BMI på over 35
  • 79 slanke kinesere med et BMI på 20

Samtidig har forskerne taget blodprøver fra forsøgsdeltagerne for at finde forskelle i sammensætningen af aminosyrer i blodet.

I undersøgelsen zoomede forskerne ind på bakterien Bacteroides thetaiotaomicron og fandt, at de svært overvægtige kinesere havde ganske få eller helt manglede denne bakterie i deres tarme. Bakteriearten var til gengæld rigeligt til stede i tarmene blandt de slanke kinesere.

Tarmbakterier gjorde mus tynde

Forskerne udtog herefter B. thetaiotaomicron fra tarmene blandt de tynde kinesere og transplanterede dem til tarmene på mus, som genetisk var disponeret for at blive fede.

Læs mere på Videnskab.dk: Tarmbakterier gør kulde slankende

Forsøget viste, at B. thetaiotaomicron fik rodfæste i musenes tarme, og at musene efterfølgende ikke havde problemer med at holde vægten nede.

Selvom resultaterne umiddelbart taler for sig selv, er Karsten Kristiansen alligevel forsigtig med at drage for stærke konklusioner. Studiet er nemlig et såkaldt ’korrelationsstudie’, hvor forskerne kun kan sige noget om sammenhænge og ikke så meget om årsagerne til sammenhængen.

»Det er også klart, at fravær eller tilstedeværelse af denne ene bakterie ikke er den eneste årsag til fedme, men det er en vigtig brik i puslespillet,« siger Karsten Kristiansen.

Skridt på vejen mod en fedmefri fremtid
På trods af at resultaterne virker overbevisende, er tiden endnu ikke kommet til at forsøge sig med tarmbakterietransplantationer på mennesker, mener Karsten Kristiansen.

Læs mere på Videnskab.dk: Dine gener giver dig tarmbakterier, som holder dig slank

Tarmbakterier lever nemlig i et komplekst samspil med hinanden i tarmen og med immunsystemet, og ved at fjerne eller tilsætte én eller flere arter, kan man sende ringe i vandet, som det endnu er umuligt at overskue konsekvenserne af.

»Tarmbakteriesammensætningen har enorm indflydelse på vores helbred, og det er meget interessant at studere, men vi er endnu ikke der, hvor vi bare skal begynde at overføre bakterier mellem mennesker for at modvirke fedme,« siger Karsten Kristiansen.

Andre artikler på Videnskab.dk

Hvad er den værste måde at dø på?

Derfor er det sundt at snakke med sig selv

Ole fik blodprop – nu får han stamceller sprøjtet ind i hjertet

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.