Hvor går du på toilettet?

Mange har det dårligt med at have afføring andre steder end derhjemme.

Mange har det dårligt med at have afføring andre steder end derhjemme.

Har du besøg af dine forældre, søskende eller børn, skal du ikke tage det personligt, hvis de bruger dit toilet til andet end at tisse.

Toilettet hos vores biologiske familie indtager nemlig en klar førsteplads over steder, hvor vi har det mest okay med at have afføring, når vi er hjemmefra.

Det viser en undersøgelse, som YouGov har foretaget for Søndagsavisen.

Vi har det bedst med, at kun vores nærmeste er potentielle tilskuere til de intime og private ting i vores liv, forklarer Karen Munk, ph.d. i psykologi og lektor på Aarhus Universitet.

»I ens opvækstfamilie er man vidne til hinandens mere eller mindre ukontrollerbare udsondringer. Her hersker der ikke risiko for tab af anerkendelse eller skamfølelse, hvis andre opdager, at man har haft afføring. Samme afslappethed har man eksempelvis ikke i forhold til sin svigerfamilie, som man gerne vil gøre et godt indtryk på,« fortæller hun.

Så ofte er det normalt at gå på toilettet

Lort på gader og stræder
Vi skal dog ikke langt tilbage i historien, før afføring var mindre tabubelagt.

»Før tømte man potten ude på gaden, men i takt med opdagelsen af bakterier og den mulige smittespredning blev der udviklet teknologier, som kunne bringe afføringen af vejen. I den forbindelse opstod der et nyt kulturmønster, hvor lugten og synet af afføring blev gjort til noget skamfuldt,« fortæller Karen Munk, der kender folk, som drikker og spiser minimalt, når de er ude, så de nedsætter risikoen for at skulle på et fremmed toilet.

Og de er langtfra de eneste. Undersøgelsen viser nemlig, at hver syvende dansker kun har afføring derhjemme. Ekspert i afføringsproblemer Gerd Johnsen påpeger, at det kan påvirke ens velbefindende, hvis man holder igen på sin afføring.

Sort toilethumor er enestående dansk

»Går du med en overfyldt tyktarm, arbejder nervesystemet på højtryk for at få det igennem systemet, og det påvirker din hjerte- og lungefunktion negativt. Vænner du dig til at gå med en overfyldt tyktarm, hvilket kan være kilovis af afføring, kan det resultere i forstoppelse, som gør en bleg, energiforladt og uoplagt og giver hovedpine og tilmed hæmorider,« forklarer hun.

Ud over at du sætter dit velbefindende på spil, kan det også have sociale konsekvenser, hvis du har faste regler for, hvor du må have afføring.

»Der var på et tidspunkt en mand, der skrev til mig, fordi hans kæreste kun kunne gå på toilettet hjemme hos sine forældre. Han syntes efterhånden, at det var lige i overkanten, at hun skulle køres hjem til dem, hver gang hun skulle have afføring,« forklarer hun.

Sådan får du et helt rent toilet igen

Brænd lugten af
Har man det anstrengt med at komme af med sin afføring, er toiletternes placering i dag ikke til megen hjælp.

»Problemet er, at de fleste toiletter ligger inde i husene, så man kan ikke bare åbne et vindue. Jeg anbefaler, at man tænder en tændstik eller en engangslighter, som kan brænde lugten af,« siger Gerd Johnsen.
Ingen ønsker at lugte af afføring, og vi vil helst lugte af violer. Men det er vigtigt, at vi ikke når så langt ud som nogle amerikanere, der smører sig ind i og sprøjter med allergi­fremkaldende produkter for at fjerne lugten, understreger hun:

»Vi må acceptere, at kroppen er en affaldsproducerende mekanisme, og at de eneste mennesker, der ikke har afføring, er dem, der er døde. Og så skal vi italesætte, at hvis man holder på afføringen, så kører hjertet og hjernen ikke så godt.«

Hvis trangen melder sig, Hvor har du det så okay med at have afføring?
  • Hjemme hos min familie (børn, søskende, forældre mv.) 72 %
  • På mit arbejde 61 %
  • På spisesteder (restauranter, caféer mv.) 56 %
  • Hjemme hos mine venner 56 %
  • På offentlige toiletter (butikscentre, togstationer mv.) 53 %
  • Hjemme hos min svigerfamilie (svigerforældre, svoger mv.) 53 %
  • Jeg har kun afføring derhjemme 14 %

Kilde: YouGov, 1.019 svar

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.