HPV-virus: Så udbredt og farligt er det

Tilsltuningen til HPV-vaccinen har været faretruende lav i Danmark, men er på vej op igen.

Tilsltuningen til HPV-vaccinen har været faretruende lav i Danmark, men er på vej op igen.

HPV er en virus, der overføres seksuelt. Den er mest kendt for at kunne resultere i celleforandringer, der kan udvikle sig til kræft. Det er dog ikke hele historien om virussen, og her får du svarene på de mest almindelige spørgsmål og den vaccine, der kan forhindre, at virus udvikler sig til kræft.

Det er Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse og Lægeforeningen, der står bag spørgsmålene og svarene til nyhedssitet MY DAILY SPACE.

1: Hvad er HPV?
HPV er forkortelsen for human papilloma virus, som er en virus, der overføres seksuelt. HPV er meget udbredt, og de fleste vil en eller flere gange i deres liv få en HPV-infektion. Mange infektioner forsvinder af sig selv igen, men nogle bliver kroniske og giver celleforandringer på livmoderhalsen, som senere kan udvikle sig til kræft.

2: Hvor mange typer HPV findes der?
Der findes over 100 forskellige HPV-typer, som har hver sit nummer. Ud af de mange typer kan cirka 15 forårsage livmoderhalskræft.

Læs også på MY DAILY SPACE: Flere piger bliver vaccineret mod HPV

3: Hvem kan blive smittet?
Alle, der er seksuelt aktive, kan blive smittet med HPV. Også selv om du bruger kondom. HPV er en meget almindelig virus, som især ses hos unge under 30 år. Mere end 80 procent af alle seksuelt aktive bliver i løbet af deres liv smittet. Omkring fire ud af ti danskere under 30 år er smittet med virussen lige nu.

4: Hvordan bliver du smittet?
HPV er en meget almindelig infektion, som smitter ved seksuel kontakt. Kondom beskytter ikke tilstrækkeligt mod HPV, fordi virus også kan sidde på huden omkring kønsorganerne. Derfor er der også risiko for at blive smittet uden at have samleje.

Læs også MY DAILY SPACE: De første HPV-vaccinerede kvinder er kræftfri 12 år senere

5: Er det farligt at blive smittet?
HPV-infektion behøver ikke at være farlig, og de fleste infektioner bekæmper kroppen selv – ligesom kroppen bekæmper en forkølelse. Modsat en forkølelse kan du dog ikke mærke en HPV-infektion. Nogle infektioner bliver kroniske og kan føre til celleforandringer, som senere kan udvikle sig til livmoderhalskræft.

6: Er det kun kvinder, der kan få HPV?
Nej, alle seksuelt aktive kan blive smittet med HPV. Mænd kan altså også få HPV-relaterede kræftformer som analkræft og kræft i penis, mund, svælg og mandler.

Hvis tilstrækkeligt mange piger er HPV-vaccineret, vil mænd dog undgå smitte på grund af den såkaldte flokbeskyttelse. Det betyder, at mænd indirekte bliver beskyttet, fordi de kvinder, de har sex med, er vaccineret og derfor ikke smitter.

Kan drenge og mænd også blive vaccineret? Og hvordan beskytter du dig bedst mod HPV? Læs hele artiklen på MY DAILY SPACE.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.