Kaffe, te eller kakao: Hvad er sundest?

Vinteren og kulden nærmer sig med hastige skridt, og allerede nu, hvor vi er gået ind i efterårets sidste måned, er der god grund til at varme sig på en kop varmt. Men skal man vælge kaffe, te eller kakao, hvis man vil træffe et sundt valg?

– Lad os slå fast, at alle tre drikke faktisk er glimrende bud på en sund kop – lige indtil vi begynder at hælde fed mælk, honning, sukker, sirup og det, der er værre i, lyder det fra ernæringsekspert Christian Bitz til go.tv2.dk.

Her er fem sunde fakta om kaffe

Og det er ikke en helt dårlig ide at hælde de varme drikke op, for vi skal drikke cirka halvanden liter væske om dagen, og stik mod, hvad mange tror, så tæller kaffe, te og kakao også med i det regnskab.

Kaffe
Kaffen har, efter mange år ude i kulden, de seneste år fået gang i de sunde lovprisninger. En stor undersøgelse har vist, at kvinder, der drikker seks kopper kaffe om dagen, kan nedsætte risikoen for at udvikle type 2-diabetes.

Derudover kan stofferne cafestol og kahweol, der findes i kaffe, muligvis beskytte mod kræft. Men kaffen har også mange andre prisværdige egenskaber.

Den sorte drik indeholder som bekendt koffein, og koffein øger din forbrænding, forbedrer din udholdenhedsevne og din koncentrationsevne og får dig til at lave færre fejl.

Desuden formodes koffeinen at være med til at sænke den smerte, der følger, når trætte muskler skal restituere.

Sort kaffe indeholder ingen kalorier, mens en kaffe latte kan indeholde helt op til 150 kalorier. I kiloregnskabet betyder det, at man kan tabe sig otte kilo på et år, hvis man er vant til at drikke en kop fuldfed kaffe latte om dagen, og man i stedet dropper den varme drik.

Sådan laver du den perfekte kop kaffe

Te
Te er fyldt med flavonoider og fenoler, som man mener, er med til at tage kampen op mod vira og infektioner. Forskerne har interesseret sig meget for stoffet quercetin, der måske kan bremse væksten af kræftceller.

Koffeinen i te kan sætte gang i forbrændingen, og det mener man også en særlig gruppe stoffer kaldet catechiner kan gøre.

Undersøgelser har vist, at tedrikkere er de mest ustressede mennesker. Te gavner også din krop på mange andre måder. Forskere mener, at det gavner kolesteroltallet og forebygger åreforkalkning, ligesom en jævnlig indtagelse af te kan styrke knoglerne og på den måde beskytte mod knogleskørhed.

Endelig er der forskning, der tyder på, at te kan være med til at forebygge brystkræft.

Inden for te-universet findes der en lang række varianter, men der er ifølge go.tv2.dk ingen forskning der viser, at grøn te er sundere end andre typer te.

4 gode grunde til at spise mere chokolade

Kakao
Hvad sker der, hvis man dropper mælk og sukker og bare tilsætter varmt vand til det mørkebrune pulver? Så får man en regulær sundhedsdrik, der slår både kaffe og te med flere længder, lyder det fra ernæringsekspert Christian Bitz.

Og vi taler ikke om Nesquick eller Mathilde kakao, men det pulver man normalt bruger i kager. Kakaopulver er nemlig fyldt af mættende kostfibre og en type fedt, der også virker mættende, så med en kop kakao får man en super mættende kop og stadig relativ få kalorier – cirka 40 kalorier, hvilket er lidt mindre end i et æble.

Kakao er også fyldt med flavonoider, og i så høje mængder, at forskere mener, at det kan være med til at beskytte mod hjerte-kar-sygdomme, beskytte mod alzheimers og styrke immunforsvaret.

I kakao er der også masser af mineraler, som for eksempel magnesium og kobber i spiselig form. Og så er der theobromin i kakao, der er et stof, der får os til at føle os i bedre humør. Sidst men bestemt ikke mindst, mener man også, at chokolade kan være med til at øge sexlysten.

Kilde: go.tv2.dk

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.