Test af øko-makeup: Er det værd at købe?

Lige siden jeg var 14 år, har jeg ledt efter den perfekte mascara. For nogle år siden fandt jeg den.

Den er fuld af kemi, sikkert også usund for vipperne, og så er den dyr. Men jeg elsker den, og den passer til min hverdag med svømning og cykelture med regnvejr og smog fra biler.

Ikke ét korn falder ned – ikke én klat forsvinder ned på kinden. Den svigter aldrig. Og jeg har været tro mod den lige siden vores forhold begyndte.

Så da redaktøren bad mig om at teste økologiske mascaraer, var det med næsten korslagte arme og i dyb skepsis.

”De holder jo ikke – det falder sikkert bare af, og så skal jeg gå rundt uden mascara – der er kun én mascara, der dur,” svarede jeg flabet. Men redaktøren insisterede.

Hos Greenskin på Gammel Kongevej og i Pure Shop i Grønnegade fandt jeg i alt fem mascaraer, som alle er – om ikke økologiske – så lavet af naturlige ingredienser.

Test: Dyre økomajs smager bedst


KJÆR WEIS
Den smukkeste indpakning – (eventuelt mandlige læsere må gerne sætte vand over til en Pale Ale nu) er klart Kjær Weis, der ligger i en rød æske, og selve mascaraen, der er lille, er i sølvetui med indskriften Kjær Weis.

Mascaraen er med refill, som en færgekaffe, så når der ikke er mere farve i, køber man en ny patron, men beholder etuiet. Mascaraen er der til gengæld ikke meget at skrive hjem om.

Den klumper – herremeget, som min teenagedatter udtrykte det, da hun fakta tjekkede min prøvning. Til gengæld er der fuld knald på kuløren, og der er masser af sort farve til vipperne.

Kjær West: 299 kroner, refill koster mindre. Alle produkter er uden parabener og silikone og er fremstillet i Italien.

Test: Økomarmelader mangler smag


JANE IREDALE
Sløjere farvemæssigt ser det ud for Jane Iredales ellers meget smukke mascara i jadegrøn metaletui. Purelash Mascara, der er tårefast, hvilket er et plus for mig, der cykler i al slags vejr og som ofte får vand i øjnene af vind og vejr. Og amerikanske romantiske film. Selve børsten er så tør, at man overvejer, om Jane har glemt at komme farve i patronen.

Alle mascaraerne fra Jane Iredale er uden lak, shellak eller petroleumsbaserede ingredienser. Den er superlet at påføre, og den klumper ikke, men man skal gentage nogle gange, før man kan se noget farve. Personligt ville jeg blive irriteret over det på travle morgener. Men har man god tid, er den tæt på at være ideel, og vipperne blive smukke og buede. Og så føles den let og rar at have på vipperne.

Jane Iredale: 160 kroner. Alle mascaraer fra Jane Iredale er uden lak, shellak og petroleumsbaserede ingredienser.

Test: Tre økologiske juicer er lige gode


IDUN MINERAL EIR
”Har du ikke make-up på?” udbrød min veninde, da jeg mødte hende en lørdag aften. Hun har aldrig set mig uden mascara – så hun var næsten bekymret. Men jeg havde mascara på – den kunne bare ikke ses.  Om morgenen havde jeg taget Idun Mineral Eir Curling mascara på og ifølge ekspedienten i Greenskin, er den vinderen over alle mascaraer. Den var også let at påføre, klumpede stort set ikke og føltes behagelig på vipperne. Men ak, efter blot en cykeltur og lidt vind i ansigtet var farven minimal.

Idun Mascara Eir Curling: 199 kroner. Produkterne indeholder hverken talkum, parfume, parabener eller bismuth oxychloride og er oprenset for nikkel, krom og mikroorganismer.


DR. HAUSCHKA
Dr. Hauschka er kendt for deres tyske øko-linje med både make-up og cremer. Hos PureShop fandt jeg Defining Mascara – som jeg havde stor tiltro til. Men der er for mange æteriske olier i, så mine lidt sarte øjne bliver hurtigt irriterede og røde.

Alle olier er naturlige, men mascaraen er for voldsom i farven, og når man trækker børsten ud af etuiet kommer der for meget på, hvilket får én til at ligne en punker fra firserne.

Dr. Hauschka: 179 kroner. Alle produkter er certificeret med det internationale mærke for naturkosmetik og økologisk kosmetik, NATRUE og indeholder ikke syntetiske parfumer.


LOGONA
Logona er den billigste mascara blandt test-mascaraerne, og det er vist det pæneste, jeg kan sige om den. Den svier, klumper, og vipperne ser uglede ud. Den må tyskerne gerne beholde.

Logona: 99 kroner, certificeret økologisk.


Samlet konklusion:

Den mest økologiske er Logona, men det er til gengæld den ringeste. Vinderen er Jane Iredale – så må man stå op en time tidligere. Men den snorlige børste med diskret farve gør den topegnet til hverdagsbrug.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.