Sundhedseksperter: Derfor bør du kun drikke et enkelt glas sodavand

I 2015 drak danskerne hele 566 millioner liter sodavand. Sundhedseksperter mener det er for meget.

I 2015 drak danskerne hele 566 millioner liter sodavand. Sundhedseksperter mener det er for meget.

Der er intet som lyden af de små gasbobler, der forsøger at komme ud af flas­ken, når man har skruet på det magiske låg og hører den velkendte lyd: Tschhhhhhh.

I 2015 hørte danskerne den lyd flere millioner gange, og det resulterede i et indtag på hele 566 millioner liter sodavand – eller hvad der svarer til knap to liter pr. dansker om ugen.

»To liter om ugen er alt for meget. Vi arbejder for, at man skal ned på en halv liter om ugen. Vi ved, at man øger sin risiko for at få livsstilssygdomme og hjertesygdomme, når man drikker sodavand,« siger Inger Larsen, klinisk diætist i Hjerteforeningen.

Her er endnu en grund til at droppe sodavanden

Sodavand er o.k. i ny og næ
Hos Tandlægeforeningen er der heller ikke megen hjælp at hente for de læskedrikkende danskere.

»Det var en tåbelig beslutning at fjerne afgiften på sodavand. Vi ved, at der er en sammenhæng mellem, hvor meget sodavand man drikker, og hvor mange huller man får i tænderne,« siger Tandlægeforeningens formand, Freddie Sloth-Lisbjerg.

Han forklarer, at problemet med et konstant forbrug af sodavand over hele ugen er, at tænderne bliver udsat for en sursød drik, som ændrer mundens miljø og giver næring til de bakterier, der omdanner sukkeret fra sodavanden til den syre, som laver huller.

»Mine børnebørn må gerne få en sodavand og noget fredagsslik. Det vigtige er, at de ikke får det hver dag,« siger Freddie Sloth-Lisbjerg, der ikke vil lægge sig fast på en grænse for, hvor meget man rent faktisk må drikke.

»To liter er for meget. I det hele taget skal man holde op med at drikke det søde stads,« siger han.

Test: Kendt sports-sodavand er middelmådig

Drik sodavand med måde
  • Drik maks en halv liter om ugen
  • Drik den halve liter på en gang og ikke over længere tid. Det er bedre for dine tænder.
  • Drik sodavand med sugerør, så det kommer forbi tænderne

Light er marginalt bedre
Det søde stads fås også i en version uden sukker. Det, vi i daglig tale kalder light. Det udgør 32 procent af vores sodavandsforbrug med Pepsi Max som den mest sælgende. Men sodavand, hvor sukkeret er erstattet af sødemiddel, er heller ikke vejen frem, selvom det er marginalt bedre.

»Set over et år vil personen, der drikker to liter lightsodavand, kontra personen, der drikker to liter almindelig sodavand, have det bedre. Men vi anbefaler, at man også med light nøjes med en halv liter om ugen, fordi vi ikke ved, hvad et stort forbrug af lightsodavand over mange år gør ved kroppen,« siger Inger Larsen og får opbakning fra tandlægerne, der heller ikke ser megen fidus ved lightsodavand.

Tømmermænd og snask? Derfor skal du droppe både pizza og sodavand dagen derpå

»Jeg kan gå med til at sige, at der vil være en marginal effekt ved at erstatte sodavand med et lightprodukt. Men Tandlægeforeningen fraråder alligevel light, fordi det fortsat giver syreskader på tænderne,« siger Freddie Sloth-Lisbjerg.

Begge advarer om, at jo mere sukker vi indtager, desto mere sødt forventer kroppen også at få.

»Den der fodring af den søde tand gør, at vi vil have mere og mere,« siger Inger Larsen.

Er lightsodavand bedre?
Der er mange uenigheder om, hvad lightsodavand gør ved kroppen og betyder for vores helbred.
Lightsodavand indeholder kunstige sødestoffer, blandt andet Aspartam. Det mener nogle forskere, er farligt og kan forårsage alvorlige sygdomme ved indtagelse i for store mængder.
Sødestof er til gengæld ikke sukker. Der er altså færre kalorier i lightsodavand, end der er i almindelig sodavand.
Nogle forskere mener, at lightsodavand fører til et øget forbrug af andre sukkerholdige ting, fordi mange tænker: Jeg drikker light, så kan jeg godt spise slik til.
Kilder: Videnskab.dk, businessinsider.com

Artiklen blev bragt første gang d. 16/8 2016.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.