Opdager du sådan et udslæt? Søg læge med det samme

Den amerikanske mor Karen McGregor så disse udslæt på sin søn. Hun var heldig, at hun søgte lægehjælp hurtigt

Den amerikanske mor Karen McGregor så disse udslæt på sin søn. Hun var heldig, at hun søgte lægehjælp hurtigt

De fleste af os, dækker os til for at undgå solen – men vi skal også huske at dække os til for de små blodsugende flåter, der kan smitte med os med en farlig sygdom.

Borreliose, også kendt som borrelia, kan være en sejlivet lidelse, hvis ikke den opdages i tide. Men er man opmærksom og fanger de tidlige tegn, så kan man effektivt behandle den.

Det oplevede den amerikanske mor Karen McGregor på første hånd. Hvad hun først troede, var soleksem eller et udslæt af en art, viste sig at være borreliose.

De gamle tricks mod skovflåter virker ikke – her er lægernes 3 råd

Hendes søn havde leget i højt græs, hvilket hun troede havde irriteret hans hud. Det var først da hun så, at flere af hans udslæt havde helt samme form, at hun blev bekymret og med det samme søgte lægehjælp. Det reddede formentligt hendes søvn fra en hård kamp mod sygdommen, det skrev The San Francisco Globe.

Karen McGregor delte billederne af hendes søn på Facebook for at gøre andre forældre opmærksomme på faresignalerne på borreliose:

flåtbid-infektion

Farligt for børn: Kend de giftigste bær og planter i naturen

Et af de mest normale tegn på sygdommen er et kløende udslæt, der spreder sig fra biddet efter få dage, forklarer læge og PhD Bo Chawes.

Det letgenkendelige mønster, er faktisk bakteriet der spreder sig fra biddet. Man kan genkende infektionen på det meget markante “bulls eye”-mønster.

Sådan et udslæt vil fremkomme i omkring 70-80 procent af bid med infektion.

Lær at redde et menneske på 30 sekunder – kan du spotte hjerteanfaldet?

A rash like this will appear from an infected bite about 70-80% of the time, so it's a pretty good indicator.

Man skal dog stadig være meget opmærksom på flåtbid, selvom der ikke kommer et udslæt, da det altså ikke forekommer i 100 procent af tilfældene. Vær også opmærksom på influenzalignende symptomer, træthed, sløvhed, feber og ømme led. Og søg læge, hvis du er i tvivl.

– Sygdommen har tre stadier, siger læge og PhD Bo Chawes og fortsætter:

– Det første stadie er udslæt, hvilket er det vi ser oftest. Herefter følger lammelser i ansigtet sygdommens andet stadie, der også i sjældnere tilfælde kan resultere i gigt og forstyrrelser i hjerterytmen. Jeg har dog aldrig oplevet stadie tre hos børn, hvor der er kroniske hudforandringer og kroniske gigtproblemer.

Bo Chawes maner da også til besindighed, da det kun er omkring fem procent af danske flåter, der er smittebærere af borreliose. Han opfordrer derfor danske forældre til ikke at komme gå i panik:

– Man skal ikke have fjernet alle flåter på skadestuen. Hold øje med et flåtbid i dagene efter for tegn på udslæt og vær så i øvrigt opmærksom på de andre symptomer. Hvis man oplever symptomer på borreliose, så skal man omgående kontakte lægen. Sygdommen er let at behandle i de første stadier med antibiotika, og børn over otte år skal ikke indlægges for det.

Kuren mod borreliose er en antibiotikakur.

De gamle tricks mod skovflåter virker ikke – her er lægernes 3 råd

Læs meget mere om sygdommen på Sundhed.dk

Artiklen blev bragt første gang 15. juli 2015.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.