Sådan holder du jul med mindre kemi og god samvittighed

Småkager

Pas på, når du bager julesmåkagerne. Fødevarerstyrelsen anbefaler, at du kun bager dem gule i stedet for brune, og at du bruger natron frem for hjortetaksalt, så du mindsker risikoen for dannelse af akrylamid, som er kræftfremkaldende.

Akrylamid dannes, når man rister, bager eller steger kulhydratholdige fødevarer. Det findes blandt andet også i kaffe.

Læs også på MY DAILY SPACE: Cocktaileffekten: De kemiske tømmermænd, du ikke vil have

Nødder

Det er ikke det indre, der tæller, når det kommer til nødder. Deforme og misfarvede nødder indeholder nemlig svampegiften aflatoksin, da de højst sandsynligt har været inficeret med skimmelsvamp. Dette gælder kun nødder fra varmere himmelstrøg.

Julefuglen

Du skal også være opmærksom, når du har juleanden, -gåsen eller -kalkunen i ovnen. Hvis den bliver stegt for kraftigt, bliver der nemlig dannet tjærestoffer. Skulle det alligevel gå galt, så skær det brankede kød fra.

Læs også på MY DAILY SPACE:  Kemi i mad og emballage: Det skal du holde dig fra

Bruger du ægte kanel?

Du har måske hørt, at kanel ikke er så godt, men hvad er egentlig fup og fakta? Der er findes også to former for kanel – kassiakanel og ægte (ceylon) kanel, og begge indeholder kumarin, der skadeligt for leveren.

Kassiakanel indeholder betydeligt mere kumarin, end ægte kanel gør. Tænkt derfor over, hvad du bruger, og hvor meget. Kassiakanel er det mest almindelige herhjemme og findes i præfabrikerede kanel produkter.

Skræl fra citrusfrugter

De fleste er ved at have styr på, at vi skal være ekstra opmærksomme på pesticider, når vi bruger skrællen fra citrusfrugter, men det skader ikke, at vi endnu en gang gør opmærksom på, hvor vigtigt det er, at du bruger ikke-overfladebehandlede eller økologiske citroner til dit bagværk og gløggen.

Højt fra træets økologiske top

Det er ikke kun julemaden, der kan være en kemifælde. Har du tænkt over, hvordan dit juletræ er kommet til verden? Køb et økologisk træ, hvis du vil være sikker på, at det er fri for pesticider.

Det naturlige køleskab

Julen er en højtid, der giver anledning til en masse fester og frokoster, hvilken betyder, at der bliver pres på køleskabet. Udnyt derfor det kolde vintervejr til at køle drikkevarerne ned.

Overforbrug

Når du handler ind til julen, så prøv at tænke lidt over dit madspild. Der er altid for meget mad, så selv om du gerne vil have det hele, så spørg lige dig selv, om der virkelig er brug for SÅ mange godter?

Tænk fremad, planlæg dine juleindkøb, og brug resterne fra juleaften til julefrokosten.

Julegaver uden dårlig kemi

Kig efter kemimærkerne, når du køber julegaver, så dine venner og din familie slipper for al den uønskede kemi.

Har du ikke helt styr på Svanen, Blomsten og Den Blå Krans? Intet problem. Vi har nemlig lavet en guide, så du kan få styr på kemimærkerne.

Luft ud

Jul er tit lig med hygge og en masse stearinlys. Så sørg for at få luftet rigeligt ud, efter at du har haft dem tændt, da de efterlader en masse forurenende partikler. Brug evt. elektriske lys.

Kilder: Samvirke og Fødevarestyrelsen

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.