Forskning: Det betyder et dårligt karakter-snit for resten af livet

Gymnasiernes karaktergennemsnit kan godt være stressende, hvis man frygter for at mislykkes, hvis karakterne ikke ligger på 10 eller 12.. Og det er ikke underligt, hvis karaktererne tynger. For gennemsnittet har betydning for, hvilken uddannelse, man kan komme ind på.

Men stop lige: Kan det virkelig være rigtigt, at karaktererne i gymnasiet bestemmer, hvordan ens fremtid former sig?

Ikke nødvendigvis. For det kan godt lade sig gøre at få en lang uddannelse, selv om du har fået møgkarakterer i gymnasiet.

Det skriver Videnskab.dk.

Allerførst skal vi slå fast: Det betaler sig at knokle. Gymnasieelever med høje karakterer får statistisk set oftere en uddannelse og oftere et job end dem med lave snit.

Men selv om dit snit er en bundskraber i 3.g., er du ikke dømt til at gå gennem livet uden en videregående uddannelse og et job.

»Det er ikke sådan, at man har tabt på forhånd, hvis man får lave karakter,« siger Lars Ulriksen, der er professor på Naturfagenes Didaktik ved Københavns Universitet til Videnskab.dk.

Læs mere på Videnskab.dk: Kvote 2-studerende er bedst til at klare studiet

Lars Ulriksen og kolleger har analyseret oplysninger om 22.993 studenter, der afsluttede gymnasiet mellem 2000 og 2004, da man fik karakterer efter 13-skalaen (afskaffet i 2006/2007).

De 22.993 studenter startede på en naturvidenskabelig eller en teknisk universitetsuddannelse.

Forskerne undersøgte, om deres karaktergennemsnit i 3. g havde betydning for, om de senere droppede ud.

»Overordnet var der flest med høje karaktergennemsnit, som gennemførte, men det er vigtigt at lægge mærke til, at mange med lave gennemsnit også blev færdige med uddannelsen,« siger Lars Ulriksen.

Læs mere på Videnskab.dk: Tag testen: Er du klog nok til universitetet?

I 2018 udkom EVA – Danmarks Evalueringsinstitut med en analyse, der bygger på data om hele 124.000 studerende, der er optaget på alle fag på universitetet mellem fra 2004 og 2010.

Seniorkonsulent Bjarke T. Hartkopf fra EVA sagde, da rapporten udkom:

»Der tegner sig overordnet set et tydeligt billede af, at dem med høje karakterer nok skal klare sig. Dem, der har et snit over ti, har lavere risiko for at falde fra (med visse undtagelser).«

Det kunne lyde, som om man er på skideren, hvis man får under ti.

Læs mere på Videnskab.dk: Derfor kan stress føre til depression
https://videnskab.dk/krop-sundhed/derfor-kan-stress-fore-til-depression

Men bare rolig: Sådan skal det ikke forstås, siger seniorkonsulenten til Videnskab.dk.

»Det er helt klart en vigtig pointe, at man godt kan klare sig, selv om man ikke får høje karakterer i gymnasiet. For det første behøver man ikke et højt snit for at komme ind på langt de fleste uddannelser. For det andet er der fortsat en stor andel blandt studerende med lave karakterer, som gennemfører den uddannelse, de er blevet optaget på,« siger Bjarke T. Hartkopf.

Men der er stadig ikke bevis for, at karaktererne bestemmer, hvor meget succes du får i livet: Andre ting spiller ind på dine odds for succes på studie og job. Din personlighed for eksempel.

Mennesker med bestemte personlighedstræk får oftest høje karakterer og klarer sig godt. Det kan tænkes, at det er deres personlighed, ikke karaktererne, der øger deres chance for at få en god karriere.

Flere artikler på Videnskab.dk:

Dit ansigt afslører, hvad du spiser

Autister er hurtigst til at løse problemer

Sådan sletter havet spor fra et mord

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.